25-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie musisz się głodzić i rezygnować z niektórych posiłków, żeby schudnąć. Efekty można osiągnąć dzięki zmianie diety, przy jednoczesnym regularnym odżywianiu się.
W trwających dekadę badaniach uczonych z Uniwersytetu w Helsinkach wzięło udział niemal 5 tysięcy osób. Ustalono, że większość uczestników w czasie trawania testów. Wśród najczęstszych czynników przybierania na wadze w przypadku kobiet było urodzenie dziecka, niezadowolenie z życia (i „zajadanie" kłopotów) oraz częste spożywanie . Jeśli chodzi o mężczyzn, jednym z głównych wskaźników zyskiwania na wadze było palenie papierosów.
Odkryto też, że kilka czynników miało istotny wpływ na skuteczność zachowania wagi lub . Nie bez znaczenia okazały się: poziom wykształcenia i ilość ćwiczeń fizycznych. Poza tym odnotowano długoterminowe korzyści dla wagi w wyniku rezygnacji z najpowszechniejszego sposobu odżywiania się, zawierającego duże ilości tłuszczów i , a także z regularnego jedzenia posiłków.
Co ciekawe, około połowa badanych była na diecie, ale stosowane jadłospisy nie przynosiły oczekiwanych efektów, a nierzadko prowadziły do dodatkowego zyskiwania na wadze, a nawet - w niektórych przypadkach - do . Wszystko dlatego, że zazwyczaj traktuje się diety jako rzecz przejściową i po ich zakończeniu wraca się do poprzedniego stylu jedzenia. Poza tym początkowa silna motywacja do schudnięcia może prowadzić do drastycznego ograniczania kaloryczności posiłków, a także pomijania części z nich, co jest prostą drogą do zaburzeń jedzenia.
Okazało się, że jednym z najskuteczniejszych i najrozsądniejszych podejść do diety było regularne jedzenie posiłków. Dawało najtrwalsze efekty utraty na wadze i zapewniało dobre samopoczucie. Uzyskane wyniki są podobne do tych otrzymanych w innych badaniach. Liczne testy wykazały, że chronoodżywianie, czyli uwzględnianie pory dnia przy wyborze danego posiłku, pozwala na zachowanie odpowiedniej wagi.