21-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niełatwo jest nie zyskać na wadze w okresie świątecznym. Wszystko dlatego, że w efekcie obfitych zakupów i wielogodzinnych przygotowań „na wyciągnięcie ręki" mamy do dyspozycji wiele smakowitych potraw, którym trudno się oprzeć. Jak przyjemnie spędzić bożonarodzeniowy czas, ale nie zaprzepaścić całorocznych wysiłków utrzymania odpowiedniej wagi? Oto kilka dietetycznych wskazówek.
Zwracaj uwagę na wielkość serwowanych sobie porcji. Trudno jest powstrzymywać się od spróbowania tych wszystkich pyszności, ale nie można przecież skosztować każdej z nich w niewielkiej ilości, dzięki temu i wzrok będzie „syty", i brzuch, ale jednocześnie ten ostatni nie zostanie przepełniony.
Ogranicz ilość słodyczy. To one w dużej mierze odpowiadają za i sprzyjają . Makowce, pierniki, serniki i inne słodkości tego rodzaju są nieodłącznym kulinarnym elementem Świąt i nic złego z naszą wagą się nie stanie, jeśli zjemy po niewielkim kawałku tych , kluczem do dietetycznego sukcesu jest jednak umiar. Wielu z nas gdzieś „z tyłu głowy" ma przekonanie, że w ten specjalny świąteczny czas można nieco sobie pofolgować, owszem - stąd te specjały goszczące na stole tylko w wybranych porach roku, ale trzeba je sobie rozsądnie dawkować, żeby zobaczyć w parę dni później znacznie odchylonego wskaźnika wagi.
Zamiast mięsa, wybieraj ryby. W Wigilię o to dość łatwo, bo tradycyjnie w ten dzień mięsa się nie podaje. Warto jednak rybne potrawy serwować także w , podczas nich bowiem zwykle raczymy się różnorodnymi wędlinami, pieczonym schabem, rozmaitymi kotletami. W tym zakresie można by zmienić przyzwyczajenia i do minimum ograniczyć czerwone mieso - są zdrowszym i lepszym dla zachowania sylwetki wyborem.
Ostrożnie z . Świąteczny czas nierzadko dodatkowo fetujemy racząc się czymś mocniejszym. Jedna czy dwie lampki wina są zupełnie „na miejcu", ale większe ilości alkoholu skutkują nie tylko bólem głowy i innymi dolegliwościami, ale też skłaniają do jedzenia większej ilości potraw.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »