Strona głównaStyl życiaKuchnia orientu - idealna dla wegetarian

Kuchnia orientu - idealna dla wegetarian

Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub z różnych przyczyn starają się ograniczyć jego spożycie. Na szczęście nie musi się to odbywać ani kosztem smaku, ani zdrowia – bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian.
Kuchnia orientu - idealna dla wegetarian [Fot. Yulia Furman - Fotolia.com]

Cieciorka

Niekwestionowana królowa bliskowschodniej kuchni. Podstawa zarówno hummusu, jak i tradycyjnych falafeli. Jest niezwykle wszechstronna: można ją gotować, mielić na mąkę, blendować, smażyć i piec, a w każdej formie otwiera drogę do dalszych kulinarnych eksperymentów. Doskonała w roli głównej i jako dodatek do sałatki. Z pomocą cieciorki przygotujemy zarówno czasochłonne specjały, jak i szybki lunch do pracy. Jej najwygodniejsza forma to gotowana w zalewie – gotowa do spożycia nawet prosto z puszki. Zachowaj zalewę – ona także ma szerokie zastosowanie w roślinnej kuchni, jako baza dla sosów i wegańskich słodyczy!

Falafel

Idealna mieszanka wartościowego warzywnego białka, orientalnych przypraw i odrobiny zieleniny w postaci pietruszki. Własne falafele możemy przyrządzić zarówno z cieciorki, jak i z dodatkiem bobu, buraka czy marchwi. Dużo łatwiej skorzystać jednak z naturalnej mieszanki suszonych składników, które pozwolą ci przygotować autentyczne falafele w dużo krótszym czasie. Chrupiące medaliony lub kuleczki to idealna baza dania głównego lub dodatek do sałatki lub warzyw w picie. To także danie odpowiednie dla ludzi o bardzo różnych potrzebach. Falafel z natury jest pozbawiony laktozy, glutenu czy pszenicy, będąc jednocześnie odpowiednim dla wegetarian i wegan.

Hummus

Kiedyś nowalijka, dziś nie sposób sobie bez niego wyobrazić życia. , czyli gęsta pasta z ciecierzycy i sezamu, smakuje wybornie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie – wystarczy przygotować dla niego smakowity „nośnik”: najczęściej pieczywo lub ulubione surowe warzywa. Cienka warstwa hummusu na chlebku pita lub tortilli zwiąże swoim charakterystycznym smakiem wszystkie pozostałe składniki, zastępując sos. Rodzajów hummusu jest tyle, co jego miłośników! Wśród najpopularniejszych dodatków do bliskowschodniego specjału znajdują się papryka, suszone pomidory, czarnuszka, ale także burak czy chrzan.

Tahini

Gęsta, gładka i sezamowa – pasta tahini to kluczowy składnik hummusu, ale jej wykorzystanie w kuchni nie ogranicza się do produkcji tego sztandarowego arabskiego smakołyka. urozmaici zarówno wytrawne, jak i deserowe dania. Na słono można wykorzystać ją przy tworzeniu rozmaitych dipów i dressingów – świetnie pasuje do niej czosnek, jogurt i cytryna. Na słodko zaś pasta tahini przywołuje smak chałwy, stanowiąc świetny dodatek do wypieków i lodów. Można również smarować nią pieczywo – tahini ma więcej żelaza i wapnia niż masło orzechowe!

Baba ghanoush

Kolejnym składnikiem, który dzięki tahini nabiera nowej jakości, jest pieczony bakłażan. Wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny cytryny tworzą pastę baba ghanoush. Podobnie jak hummus, baba ghanoush lubi różne dodatki – świeżą kolendrę, miętę, pietruszkę… Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza przypalaniu bakłażana nad prawdziwym płomieniem. Swoim smakiem przekona nawet tych, którzy na co dzień unikają tego warzywa.

Bobik

Uwielbiany na Bliskim Wschodzie bobik jest krewniakiem bobu znanego z rodzimych przepisów. Ten skromny składnik zawiera tak dużo białka (ponad 25%), że z powodzeniem zastępować może mięso. Dzięki zamknięciu w zalewie, możesz rozkoszować się jego smakiem nie tylko wiosną. Bobik jest doskonałym dodatkiem do sałatek i zup, które dzięki niemu staną się bardziej sycące. Nie obejdzie się bez niego jedna z flagowych potraw Egiptu, ful medames – gęsta pasta z bobiku, oliwy i czosnku.

Harissa

Ostra i aromatyczna pasta, której podstawą są papryczki chilli i czosnek. Na Bliskim Wschodzie serwuje się ją jako gęsty sos lub dip, a także jako dodatek do wielu zup i marynat. Przyprawa ta doskonale komponuje się ze składnikami o delikatnym smaku – hummusem, grillowanymi warzywami i sosem pomidorowym. Miłośnicy ostrych smaków mogą jej użyć także jako dodatek do warzywnych farszy, falafeli i kotlecików.

Zatar

Podobnie jak harissa, zatar jest bardzo wszechstronną przyprawą, wobec której nie powinien przejść obojętnie żaden wegetarianin. Swój ciekawy, kwaskowy smak zatar zawdzięcza sumakowi, a intensywny zapach – tymiankowi, który w orientalnym towarzystwie prezentuje się zupełnie inaczej, niż np. w kuchni włoskiej. Zatar jest ważnym składnikiem wielu dań, marynat i sosów. Doskonale sprawdza się także jako przyprawa do chleba lub twarożku.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy