Strona głównaStyl życiaKulinarna podróż na Bliski Wschód

Kulinarna podróż na Bliski Wschód

Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki Bliskiego Wschodu.
Kulinarna podróż na Bliski Wschód  [Fot. materiały prasowe] Jeśli wybierasz się w region Bliskiego Wschodu, koniecznie sprawdź czego powinieneś spróbować, a jeżeli nie planujesz takiej podróży, poszukaj tych smakołyków w pobliskim sklepie i przekonaj się, czy bliskowschodnia kuchnia jest dla ciebie.

Ciecierzyca

Najbardziej popularnym składnikiem w krajach arabskich, na południu Europy, jest cieciorka. W daniach głównych często zastępuje mięso, znajdziemy ją także w sałatkach jako dodatek, zaś zmielona sprawdzi się jako pasta na kanapki. może także poprawić nasze zdrowie, ponieważ jest pełna właściwości, które korzystnie wpływają na organizm. To bogate źródło białka, błonnika i witamin z grupy B. Przygotowanie ciecierzycy jest procesem czasochłonnym, ponieważ najpierw trzeba ją namoczyć, aby zwiększyła swoją objętość. Następnie należy wymienić wodę i gotować cieciorkę około godziny bez przykrycia. Na szczęście możemy kupić już gotową, ugotowaną, z której wystarczy tylko odlać zalewę.

Harissa

Fani pikantnego jedzenia z pewnością zakochają się w libańskiej harissie. To pasta, która jest dodawana do potraw z kaszą kuskus, makaronów, zup czy kanapek. Używana jest też do podkreślania smaku mięs i ryb.

Baba Ghanoush

Liban i Syria przypadną do gustu osobom otwartym na przetwory warzywne, bowiem tam bardzo popularna jest pasta z bakłażana. Baba ghanoush to wyjątkowa mieszanka grillowanego bakłażana i kremu sezamowego, wzbogacona i przyprawami. Warzywna pasta z bakłażanów wykorzystywana jest jako przystawka śniadaniowa w formie smarowidła do kanapek lub dip do surowych warzyw.

Bliskowschodnie słodkości

W regionie Bliskiego Wschodu znajdziemy także słodkie dodatki do dań. Popularna jest przygotowywana z uprażonych nasion sezamu, które są skarbnicą wapnia, a także bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, czyli substancji, które dbają o prawidłową pracę serca. W krajach basenu Morza Śródziemnego zjemy ją pod postacią chałwy lub jako dodatek do . Z kolei będąc w Jordanii warto spróbować słodszej wersji pasty sezamowej - halva spread. Doskonała smarowalność sprawia, że idealnie nadaje się na kanapki, jak również świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów.

Dania orientalne są bardzo aromatyczne, smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Produkty popularne w kuchni Bliskiego Wschodu są skarbnicą wartości odżywczych, utrzymują na długo uczucie sytości i sprzyjają zdrowemu odżywianiu, warto więc wprowadzić kilka z nich do codziennej diety.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X