07-03-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy spada poziom określonych składników pokarmowych, w tym glukozy, informacja o tym jest przesyłana do mózgu, a następnie wywoływane jest uczucie głodu, które prowadzi do zachowań ukierunkowanych na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Ten mechanizm jednak nierzadko ulega zaburzeniom, co sprzyja nadawdze i otyłości.
Sygnały sprawiające, że odczuwamy głód, płyną z części mózgu zwanej podwzgórzem. Na siłę tego sygnału zaś mają wpływ różne czynniki, m. in. ilość dostarczanych zwykle kalorii i rodzaj jedzonych posiłków. Im bardziej kaloryczne danie, tym bardziej mózg nasila naszą chęć na jedzenie.
Uczeni z Uniwersytetu Wisconsin odkryli, że zbyt obfite dania mogą skutkować zaburzeniami mechanizmu odczuwania głodu i wysyłaniem przez mózg niewłaściwych sygnałów, co spowoduje, że organizm nie będzie odczuwał , a przedłuzający się , szczególnie na dania pełne i .
Naukowcy wykorzystali do badań myszy, badając u nich funkcjonowanie podwzgórza, części mózgu odpowiedzialnej za mechanizmy regulujące głód i pragnienie. Okazało się, że nadmiernie kaloryczna dieta aktywuje uśpione zwykle cząstki, które skutkują stanami zapalnymi mózgu i zaburzeniami ośrodkowego układu nerwowego w zakresie sygnalizacji dotyczącej odczuwania głodu.
Autorzy pracują teraz nad ustaleniem, jakie substancje przeciwzapalne mogłyby powstrzymać rozwój wspomnianych zaburzeń i ograniczyć problemy z nadwagą i związane z niepohamowaną chęcią jedzenia wyskokolaroycznych produktów.
Wyniki badań zaprezentowano w magazynie Cell.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »