19-03-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Codzienna przekąska w postaci ciemnej czekolady i lampka wina mogą dostarczyć znaczących ilości resweratrolu, składnika, który ma silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Resweratrol który znajduje się w dużych dawkach w winie i czekoladzie, może przydać ci wielu korzyści - zarówno dotyczących zdrowia, jak i urody.
Opisywany związek jest polifenolem pochodzenia roślinnego i określa się go jako fitoestrogen („roślinny estrogen"), ponieważ może oddziaływać z receptorami estrogenu. Do najbogatszych źródeł resweratrolu należą: , , czerwone winogrona i czarne jagody.
Jak wynika z badań, ta przeciwutleniająca substancja ma niezwykłe właściwości odmładzania starszych komórek, więc nie tylko pomaga uchronić się przed związanymi z wiekiem chorobami, ale także zatrzymać uwidacznianie się efektów starzenia się.
Badacze z Exeter University ustalili, że wraz ze starzeniem się określone czynniki rozwoju komórkowego stają się nieaktywne. Tymczasem dostarczenie komórkom resweratrolu oznaczało ich reaktywację, tzn. zaobserwowano, że zarówno młodsze, jak i starsze komórki zaczęły się dzielić. Kilkakrotnie przeprowadzone eksperymenty pokazały, że starsze komórki pod wpływem działania tej substancji odzyskały takie funkcje, jakie są charakterystyczne dla komórek młodych.
Jednym z najbardziej zadziwiających efektów tego polifenolu była jego biologiczna aktywność w zakresie blokowania rozwoju w różnych fazach rozwoju choroby - zarówno w jej początkach, jak i progresji.
Co więcej, przeciwutleniacz ten jest niezwykły ze względu na fakt, że inaczej niż inne antyoksydanty, chroni mózg i układ nerwowy, przekraczając barierę krew-mózg: barierę pomiędzy naczyniami krwionośnymi a tkanką nerwową, która zabezpiecza układ nerwowy przed szkodliwymi czynnikami i jednocześnie umożliwia transport wybranych substancji z krwi do płynu mózgowo-rdzeniowego.
Inne testy dowiodły też, że resweratrol poprawia przepływ krwi w mózgu, co skutkuje jego lepszym odżywieniem i poprawą jego funkcji, a to z kolei przekłada się na większą ochronę przed rozwojem .
O badaniach napisano w magazynie BMC Cell Biology.