04-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie w naczyniu o tym samym kolorze, co posiłek, a w tym innym odcieniu niż stół, obrus lub podkładki, może pomóc schudnąć. Wszystko dlatego, że pozwala to zmniejszyć porcje, a przez to dostarczyć mniej kalorii.
Uczeni z Georgia Institute of Technology w Atlancie oraz Cornell University w Ithace odkryli, że większe naczynia sprawiają, że porcje wyglądają na mniejsze. Przeprowadzili eksperyment z udziałem 60 osób. Każdemu uczestnikowi podano makaron, i odkryto, że gdy danie miało taki kolor, jak barwa naczynia, w którym je umieszczono, jedzono porcje o 22 proc. mniejsze. Jednocześnie, kiedy posiłek miał podobny kolor do barwy stołu czy obrusa, zjadano porcje o 10 proc. większe. Wszystko dlatego, że działa w tym przypadku złudzenie Delboeufa - wśród dwóch okręgów o jednakowej średnicy wpisanych w większe okręgi, większy wydaje się ten okrąg, który otoczony jest przez okrąg o mniejszej średnicy, efekt ten potęguje odmienna kolorystyka tych okręgów. Taki rezultat dotyczy także innych figur geometrycznych.
Poza tym, że to odkrycie pozwala na zmniejszenie porcji, może być też przydatne dla zwiększenia ilości zdrowej żywności w diecie, np. . Można by podawać młodemu lub starszemu podopiecznemu warzywa na większym talerzu o tym samym kolorze, dzięki czemu zje ich więcej. Tymczasem, jeśli chodzi o osoby, które chcą , powinny jeść z sosem pomidorowym w białym naczyniu.
Wyniki badań są dostępne w Journal of Consumer Research.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »