05-06-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Podstawą właściwego odżywiania jest równowaga, umiar i rozsądek w doborze składników codziennych posiłków. Od tego jak jemy zależy nasze samopoczucie, stan naszego organizmu, to czy jesteśmy odporni na choroby. Istotnym składnikiem codziennej diety jest tłuszcz, który spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Tłuszcz jest dla naszego organizmu jak paliwo, daje nam energię dwa razy taką co węglowodany czy białka. Ale nie każdy tłuszcz to zdrowie. Jeśli robimy badania krwi to pojawiają się nam wyniki poziomu dobrego i złego , które są konsekwencją spożywania tzw. nasyconego (złego) i nienasyconego (dobrego) tłuszczu.
Zdaniem lekarzy i dietetyków powinniśmy ograniczać spożycie produktów mlecznych i mięs, za to zwiększyć konsumpcję , w które bogate są ryby i oleje roślinne. Najlepszymi produktami dla nas są naturalne oleje tłoczone na zimno pozyskiwane z ziaren, pestek czy orzechów.
Ale bądźmy rozsądni. Nikt nas nie zmusza do całkowitego zaprzestania jedzenia ulubionego schabowego, pieczonej kaczki, czy gulaszu. Zakłada się, że najlepiej spożywać tłuszcze w proporcji nie więcej niż 1/3 i minimum 2/3 nienasycone.
Nie wprowadzajmy zmian w odżywianiu zbyt gwałtownie. Stosowanie w diecie zbilansowanych kwasów tłuszczowych powinno następować powoli, zwłaszcza jeżeli przez długi okres ich nie przyjmowaliśmy.
Tłuszcze to nie tylko dostarczona energia, ale piękne włosy, elastyczna skóra, zdrowe oczy. Odpowiednio dobrane oleje wspierają także nasz organizm w odchudzaniu.
AGklinik