03-01-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
To fatalna wiadomość dla wszystkich smakoszy czekolady - choć obecnie półki sklepowe uginają się od jej słodkich, gorzkich, czy pikantnych rodzajów, za kilkadziesiąt lat może być już niedostępna – ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Jak podaje Business Insider, wyższe temperatury i warunki pogodowe odznaczające się niższymi opadami deszczu mogą stać się przyczyną zniknięcia roślin kakaowca. Amerykańscy uczeni zastosowali nową technologię, znana jako CRISPR, by zmodyfikować DNA tych roślin. Jeśli eksperyment się powiedzie, sadzonki będą w stanie przetrwać w różnych klimatach.
Kakowiec pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, a od lat jest uprawiany także w innych częsciach świata. Jednakże, wymaga ciepłych temperatur i obfitych opadów - jeśli te składniki pogodowe ulegną zmianie, stanie się zagrożony. Poza tym często jest ofiarą chorób grzybicznych. Eksperci sądzą, że i wspomniane choroby mogą doprowadzić do zniknięcia wspomnianej rośliny (a więc i ) z naszego globu do 2050 roku.
Jak czytamy w artykule, Mars, Incorporated zdaje sobie sprawę z tych problemów dlatego firma chce współpracować z naukowcami w tworzeniu kakaowca odpornego na choroby oraz modyfikacje klimatu. Poza tym przystąpiła do programu mającego na celu ograniczenie takiego procesu produkcji i dostaw, który ma związek z wytwarzaniem substancji szkodliwych dla środowiska.
Obecnie ponad połowa światowej czekolady pochodzi z dwóch krajów w Afryce Zachodniej - Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany.
Na podstawie: