Strona głównaStyl życiaZima. Co jeść, aby uzupełnić braki składników odżywczych?

Zima. Co jeść, aby uzupełnić braki składników odżywczych?

W okresie jesienno-zimowym, kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, a dni stają się coraz krótsze często odczuwamy spadek nastroju i brakuje nam energii. Jesień i zima to także pory roku, podczas których jesteśmy narażeni na niedobór wielu składników odżywczych, w tym witamin. Czy istnieje przepis na przetrwanie zimy w dobrym humorze? Tak, jest nim między innymi odpowiednia dieta.
Zima. Co jeść, aby uzupełnić braki składników odżywczych? [Fot. Joshua Resnick - Fotolia.com] 1. Zegar biologiczny tyka

i zima to okres w naszym cyklu biologicznym, w którym organizm przechodzi w czas wyciszenia. Podczas tych pór roku zdecydowanie pogarsza się nasze samopoczucie, a wiele osób doświadcza nawet depresji sezonowej, która jest skutkiem braku światła i promieni słonecznych.

– Podczas mało słonecznych dni więcej ludzi odczuwa uczucie smutku i czują się bardziej zmęczeni. Dla wielu osób jest to normalna reakcja na deficyt światła słonecznego – tłumaczą psychologowie z Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychologicznego w artykule opublikowanym na portalu apa.org.

Zmiany w nastroju oraz zachowaniu można dostrzec nie tylko zimą – wiosną czujemy się senni, a latem często boli nas głowa. Za cykliczność wyżej wymienionych zjawisk odpowiada . Istnieje nawet nauka, która zajmuje się badaniem rytmów biologicznych tzn. cyklicznych zjawisk zachodzących w organizmach pod wpływem czynników zewnętrznych. Nazywana jest chronobiologią.

2. Skutki niewłaściwej diety w okresie jesienno-zimowym

Dieta człowieka powinna być skrupulatnie skomponowana i dostarczać wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników, w tym witamin i minerałów. W okresie jesienno-zimowym, kiedy na ladach sklepowych nie można kupić wielu świeżych warzyw i owoców, dostarczamy organizmowi dużo mniej witamin. To z kolei może być przyczyną m.in. infekcji, spadku odporności, pogorszenia samopoczucia, kłopotów z koncentracją i pamięcią, ogólnego zmęczenia i osłabienia, wypadania włosów, czy też pogorszenia stanu skóry i paznokci.

3. Dieta idealna, czyli jaka?

Zwłaszcza w zimę warto pokusić się o produkty bogate w witaminy A, B, C, D oraz E, które wypływają korzystnie nie tylko na naszą odporność, ale również na dobre samopoczucie, koncentrację i pamięć. Witaminę A można znaleźć m.in. w warzywach takich jak: marchew, pomidory, sałata czy pietruszka, a także w mleku, maśle, wątrobie i tłustych rybach. Odpowiada ona np. za prawidłowy metabolizm białek i widzenie. Witamina A uczestnicy również w budowaniu naturalnej odporności organizmu oraz jest niezbędna do prawidłowego tworzenia .

Kolejnym składnikiem, który jest niezwykle ważny w diecie podczas okresu jesienno-zimowego są witaminy z grupy B. Odpowiada ona m.in. za poprawę kondycji psychicznej, wspomaganie systemu odpornościowego, ładny wygląd skóry, poprawę wchłaniania magnezu, a nawet dodaje energii. Można ją znaleźć zwłaszcza w produktach mięsnych, a także w produktach zbożowych, warzywach strączkowych, orzechach, kiełkach lub jajach.

Osoby, które zdrowo się odżywiają i nie stosują diety wegetariańskiej, nie powinny mieć niedoborów witamin z grupy B. Jeśli jednak ich dieta prowadzona jest w niewłaściwy sposób np. pijemy dużo kawy i alkoholu, stosujemy przewlekle leki lub żyjemy w stresie, musimy uzupełniać braki substancji odżywczych. Witaminy z grupy B można znaleźć m.in. w mięsie wołowym i wieprzowym. W znajduje się natomiast witamina PP, nazywana też witaminą B3, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego.

W zimę równie ważna jest witamina C. Dlaczego? Wspomaga ona odporność, pozwala zwalczać infekcje, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, a także dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Głównym źródłem witaminy C są przede wszystkim cytrusy, kapusta, ziemniaki, cebula oraz soki i herbaty z dzikiej róży.

Ostatnim, ważnym składnikiem diety w okresie zimowym jest witamina D. Odpowiada ona za dobry stan zębów i kości, a także za sprawne funkcjonowanie układu krążenia, a nawet szczupłą sylwetkę. Organizm człowieka, za pomocą promieni słonecznych potrafi ją syntetyzować. Dlatego zwłaszcza podczas pory zimowej odczuwamy jej braki. Witaminę D można znaleźć m.in. w margarynie, tranie, oraz żółtkach jaj.

Oprócz witamin w okresie zimowym nie można zapominać także o produktach zawierających magnez, selen i cynk. Posiłki bogate we wszystkie opisane wyżej składniki odżywcze pozwolą nie tylko przetrwać zimę, ale również być w dobrej kondycji przez cały rok.

JBB

Tagi: zima, odżywianie

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Hospicja.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy