Nowością naszych badań jest skoncentrowanie się na osobach powyżej 65 roku życia - mówi Marialaura Bonaccio, jedna z autorek badań. - Od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest skuteczna w zmniejszaniu ryzyka przedwczesnej śmierci w ogólnej populacji, ale nie wiedzieliśmy jeszcze, na ile może być to również efektywne u osób starszych. Wyniki wyraźnie pokazują, że tradycyjna wersja diety śródziemnomorskiej, bogata w owoce, warzywa, ryby, , i płatki zbożowe, a zawierająca niewielkie ilości mięsa i produktów mlecznych oraz wina pitego do posiłków, ma związek ze zmniejszeniem o 25 proc. ogólnego ryzyka śmierci (w badanym okresie). Szczególnie zaś chroni przed zgonem z przyczyn sercowo-naczyniowych i mózgowo-naczyniowych - dodaje Bonaccio.
Wiadomo, że wobec postępującego starzenia się populacji za kilka lat osoby w wieku ponad 65 lat będą stanowić około jednej czwartej europejskiej ludności. Dlatego konieczne jest zidentyfikowanie tych modyfikowalnych czynników, które mogą zagwarantować nie tylko długie życie, ale i jego akceptowalną jakość. Można powiedzieć, że trzeba dodawać życia do lat, a nie tylko lat do życia. Nasze badanie stanowi solidną podstawę do promowania odżywiania się inspirowanego zasadami diety śródziemnomorskiej także wśród osób starszych - wyjaśnia Giovanni de Gaetano, współautor analiz.
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Jeden drink dziennie grozi chorobami serca. Szczególnie u kobiet
Słodziki to dobry wybór – nie zwiększają głodu i pomagają obniżyć poziom glukozy
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.