14-01-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sposób odżywiania się ma istotny wpływ na nasz nastrój. Dzięki określonym produktom można lepiej się poczuć psychicznie.
Niektóre produkty mają „moc" poprawy , część z nich działa tak bez względu na wiek tego, kto je sobie serwuje, część natomiast szczególnie sprzyja polepszeniu nastroju osobom w określonym wieku.
Jak ustalili badacze z Binghamton University w USA, młodzi ludzie zyskiwali lepsze samopoczucie, gdy jedli mięso, starsi, gdy sięgali po owoce. Jakość produktów również miała odzwierciedlenie w poziomie dobrostanu psychicznego.
W ramach badań uczestnicy wypełniali kwestionariusz dotyczący diety oraz własnej oceny nastroju (Food-mood questionnaire). Okazało się, że niektóre rodzaje jedzenia mają wpływ na poprawę nastroju, a inne wydają się zwiększać poziom stresu.
Ustalono, że w przypadku osób młodych, z grupy 18-29 lat, częstsze jedzenie mięsnych produktów zwiększało poziom stężenia prekursorów przekaźników nerwowych, takich jak dopamina i serotonina, które odpowiadają za odczuwanie . U osób w wieku powyżej 30 lat zaś dobre efekty daje jedzenie tego, co zawiera znaczne ilości (np. owoców). Nie zaleca się z kolei produktów wypełnionych węglowodanami i pomijania niektórych posiłków, bo to może w spoób niewłaściwy aktywować współczulny układ nerwowy.
Z analiz kwestionariuszy wynika, że młodzi ludzie, którzy jedli mięso (zarówno czerwone, jak i białe) mniej niż trzy razy w tygodniu i ćwiczyli mniej niż trzy razy w tygodniu, wykazywali wyższy poziom zaburzeń psychicznych. Tymczasem jeśli chodzi o dojrzalsze osoby, wydaje się, że na ich stan emocjonalny istotny wpływ ma regularne jedzenie tego, co jest pełne antyoksydantów i unikanie spożywania tego, co sprzyja aktywowaniu reakcji walka/ucieczka. Nadmiar wolnych rodników wywołuje różne zaburzenia i prowadzi do wielu związanych z wiekiem chorób , w tym także do nieprawidłości w pracy mózgu, co może oznaczać rozwój .
Na podstawie: