11-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta może mieć profilaktyczne, a wręcz lecznicze właściwości. Jeśli chcesz zadbać o swoje serce, dołącz do jadłospisu tych pięć produktów. Dzięki nim możesz osłabić ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, które stanowią dzisiaj główną przyczynę śmierci na całym świecie.
Buraki
zawierają duże ilości tlenku azotu, który poszerza naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi, zmniejszając ryzyko nadciśnienia - jednej z podstawowych przyczyn rozwoju . Poza tym znajdujące się w tych warzywach betalainy, barwniki odpowiadające za ich głęboką barwę, są przeciwutleniaczami, które pomagają osłabić choroby wywoływane przewlekłym stanem zapalnym, np. niewydolność serca.
Ryby zawierające kwasy omega-3
Takie ryby, jak łosoś, sardynki, czy tuńczyk są bogate w , które poprawiają wydolność serca podczas ćwiczeń i mogą zapobiec zawałom, ułatwiając sercu zachowanie rytmu pracy. Co więcej, związki te sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi, zachowują zdrowie naczyń krwionośnych, osłabiają stany zapalne, a także zmniejszają ilość trójglicerydów, rodzaju tłuszczów, który jest dla organizmu niezbędny, jednakże jego nadmiar grozi zawałem lub udarem.
Orzechy
Orzechy włoskie, pistacje, orzechy nerkowca, - jeśli serwowane są regularnie - mogą o kilkadziesiąt procent zmniejszyć ryzyko chorób serca. Orzechy zawierają dobre tłuszcze, białko i błonnik. Mogą zmniejszyć poziom , zwolnić pracę serca, a także osłabić nadciśnienie.
Owoce jagodowe
Jagody, truskawki, jeżyny, czy maliny są bogate w polifenole, przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki, szkodliwe cząstki wywołujące stany zapalne i prowadzące do różnych chorób, w tym problemów z układem sercowo-naczyniowym. To nie wszystko, dostarczają też naszemu organizmowi błonnik i witaminę C, a te składniki mają zwiazek z niższym prawdopodobieństwem udaru.
Rośliny strączkowe
zapewniają nam duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który obniża zarówno poziom cholesterolu, jak i triglicerydów we krwi. Testy wykazały, że częste serwowanie sobie tych produktów pomaga zachować odpowiednią wagę i utrzymywać poziom ciśnienia krwi w normie.