Strona głównaStyl życiaHerbata z pigwą. Jesienne źródło odporności

Herbata z pigwą. Jesienne źródło odporności

Nagły spadek temperatury, deszcz i zimny wiatr mogą być przyczyną pierwszych, jesiennych przeziębień. Kiedy zaczynamy czuć się gorzej, szukamy wsparcia w lekarstwach i suplementach, które zgodnie z zapewnieniami producentów, mają szybko przywrócić nam zdrowie. Warto jednak zawczasu zatroszczyć się o organizm i wspomóc go naturalnymi witaminami, pochodzącymi z owoców.
Herbata z pigwą. Jesienne źródło odporności [Fot. materiały prasowe] Szukając naturalnych składników odżywczych, warto zwrócić uwagę na . Ten niedoceniany owoc to skarbnica wielu witamin i mikroelementów. Szczególnie tych, które są odpowiedzialne za wspieranie pracy układu odpornościowego. Warto więc przygotować ciepłą herbatę z dodatkiem pigwy i innych naturalnych antybiotyków, jak np. miód, które uchronią nas przed jesiennym przeziębieniem.

Herbata z pigwą, miodem i cynamonem

Pigwa to owoc wyglądający jak małe jabłko. Ma twardy i kwaśny miąższ, co pewnie jest powodem jej małej popularności. Można jednak z powodzeniem dodać ją do herbaty zamiast cytryny.

Składniki:
  • Herbata
  • 3 plasterki pigwy
  • Laska cynamonu
  • Łyżka gryczanego
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z cynamonem. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pigwę i miód.

Herbata z syropem z pigwy

Z pigwy można przygotować wiele pysznych przetworów. Jednym z nich jest syrop pigwowy, który dodany do herbaty będzie stanowić bombę witaminową.

Składniki na syrop:
  • Owoce pigwy
  • Cukier
Przygotowanie:
Pigwę dokładnie myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i układamy warstwami w słoiku. Każdą warstwę przesypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni, ale co jakiś czas mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie możemy już korzystać z syropu. Wystarczy dodać jego łyżeczkę do zaparzonej herbaty.

Herbata z pigwą i chili

Kapsaicyna, która jest zawarta w , doskonale rozgrzewa organizm, co przydaje się zmarzluchom. Warto więc dodać odrobinę jej nasion do herbaty.

Składniki:
  • Herbata
  • Plasterek pigwy
  • Kilka nasion papryczki chili
  • Miód lub brązowy cukier do osłodzenia herbaty
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z nasionami papryczki chili. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pigwę i dosładzamy do smaku miodem lub cukrem.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy