08-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki Bliskiego Wschodu.
Jeśli wybierasz się w region Bliskiego Wschodu, koniecznie sprawdź czego powinieneś spróbować, a jeżeli nie planujesz takiej podróży, poszukaj tych smakołyków w pobliskim sklepie i przekonaj się, czy bliskowschodnia kuchnia jest dla ciebie.
Ciecierzyca
Najbardziej popularnym składnikiem w krajach arabskich, na południu Europy, jest cieciorka. W daniach głównych często zastępuje mięso, znajdziemy ją także w sałatkach jako dodatek, zaś zmielona sprawdzi się jako pasta na kanapki. może także poprawić nasze zdrowie, ponieważ jest pełna właściwości, które korzystnie wpływają na organizm. To bogate źródło białka, błonnika i witamin z grupy B. Przygotowanie ciecierzycy jest procesem czasochłonnym, ponieważ najpierw trzeba ją namoczyć, aby zwiększyła swoją objętość. Następnie należy wymienić wodę i gotować cieciorkę około godziny bez przykrycia. Na szczęście możemy kupić już gotową, ugotowaną, z której wystarczy tylko odlać zalewę.
Harissa
Fani pikantnego jedzenia z pewnością zakochają się w libańskiej harissie. To pasta, która jest dodawana do potraw z kaszą kuskus, makaronów, zup czy kanapek. Używana jest też do podkreślania smaku mięs i ryb.
Baba Ghanoush
Liban i Syria przypadną do gustu osobom otwartym na przetwory warzywne, bowiem tam bardzo popularna jest pasta z bakłażana. Baba ghanoush to wyjątkowa mieszanka grillowanego bakłażana i kremu sezamowego, wzbogacona i przyprawami. Warzywna pasta z bakłażanów wykorzystywana jest jako przystawka śniadaniowa w formie smarowidła do kanapek lub dip do surowych warzyw.
Bliskowschodnie słodkości
W regionie Bliskiego Wschodu znajdziemy także słodkie dodatki do dań. Popularna jest przygotowywana z uprażonych nasion sezamu, które są skarbnicą wapnia, a także bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, czyli substancji, które dbają o prawidłową pracę serca. W krajach basenu Morza Śródziemnego zjemy ją pod postacią chałwy lub jako dodatek do . Z kolei będąc w Jordanii warto spróbować słodszej wersji pasty sezamowej - halva spread. Doskonała smarowalność sprawia, że idealnie nadaje się na kanapki, jak również świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów.
Dania orientalne są bardzo aromatyczne, smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Produkty popularne w kuchni Bliskiego Wschodu są skarbnicą wartości odżywczych, utrzymują na długo uczucie sytości i sprzyjają zdrowemu odżywianiu, warto więc wprowadzić kilka z nich do codziennej diety.