26-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Rośliny strączkowe
zawierają duże ilości białka i błonnika, dzięki czemu układ trawienny dłużej jest zajęty ich przetwarzaniem i dłużej też odczuwamy sytość po ich zjedzeniu, więc jesteśmy mniej narażeni na różne dietetyczne pokusy.
Biały ser
Jedna miseczka twarogu to aż 28 gramami białka i zaledwie 163 kcal. Biały ser zawiera też kazeinę, która wspomaga regenerację mięśni. Dostarcza również tryptofanu, aminokwasu, który obniża poziom stresu i przyczynia się do osłabienia bezsenności poprzez ułatwianie zasypiania. łatwo włączyć do diety, można dodać do niego jakieś warzywa lub owoce, by skomponować danie, lub może być składnikiem kanapek.
Pieczone ziemniaki
Ziemniak o średnim rozmiarze zawiera 3 g białka, znaczącą dawkę witaminy C, potas i trochę błonnika. To łatwa do przygotowania potrawa, która może być uniwersalną przystawką.
Orzechy
To jedne z najlepszych snacków. Dostarczają one białka, i zdrowego tłuszczu. Są relatywnie kaloryczne, ale i tak mniej niż chipsy czy paluszki, a nie przydają niedrowych tych składników, co wspomniane przekąski. Już garść sprawi, że przestaniesz odczuwać głód i to na dłuższy czas.
Brukselka
Podobnie jak inne warzywa krzyżowe, jak brokuły są doskonałym źródłem potasu, witaminy A, witaminy K i błonnika. Ten ostatni składnik sprawia, że dłużej utrzymuje się uczucie sytości.
Jaja
zawierają dużo składników odżywczych i są zdrową przekąską na każdą porę dnia. Średnie jajko dostarcza zaledwie 70 kcal., wysokiej jakości białko i tłuszcz. Nie trzeba jednocześnie martwić się o poziom cholesterolu, bo nie jest to ten sam cholesterol, który zagraża naszemu układowi krążenia i zwiększa ryzyko chorób serca.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »