14-09-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Polacy, według ich własnych deklaracji, wyrzucają coraz mniej jedzenia – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Większość osób stara się robić zakupy spożywcze rozważnie, tzn. przed wyjściem sprawdza, jakie produkty są w domu, robi listę potrzebnych produktów, z którą idzie do sklepu, a tam sprawdza daty ważności na opakowaniach. Dane pokazują, że łatwiej wyrzucić żywność osobom zajmującym wysokie stanowiska, uczniom i studentom niż osobom starszym, a zwłaszcza oceniającym własne warunki materialne jako złe.
Nieco ponad jedna trzecia Polaków (35%) robi zakupy spożywcze samodzielnie, a kolejne 35% razem z inną osobą lub innymi osobami z gospodarstwa domowego. Mniej niż co piąty Polak (18%) odpowiada, że przeważnie to ktoś inny robi zakupy, a on sam tylko czasami, zaś 13% właściwie nigdy nie robi zakupów spożywczych – zajmuje się tym ktoś inny z gospodarstwa domowego.
Na zakupy z listąNiespełna jedna trzecia Polaków twierdzi, że w ich gospodarstwach domowych zawsze chodzi się na zakupy spożywcze z listą potrzebnych produktów (31%) i tyle samo deklaruje, że robi się tak czasami (31%). Mniej niż co piąty badany (19%) deklaruje, że w jego domu nigdy nie robi się zakupów spożywczych z listą niezbędnych produktów, a pozostali – że sporadycznie. W gospodarstwach większości Polaków przed pójściem na zakupy sprawdza się, jakie produkty spożywcze są w domu – 61% twierdzi, że robi się tak zawsze lub prawie zawsze, a kolejne 26% – że czasami. Nieco więcej niż co dziesiąty ankietowany (11%) uważa, że w jego gospodarstwie domowym nigdy lub prawie nigdy nie sprawdza się stanu lodówki przed udaniem się na zakupy.
Co drugi respondent (49%) deklaruje, że osoby robiące zakupy w jego gospodarstwie domowym mają zwyczaj zawsze sprawdzać datę ważności produktów żywnościowych w sklepie, a więcej niż co czwarty (28%), że robią tak czasami. Ponad jedna piąta badanych (22%) przyznaje, że w ich gospodarstwach domowych datę ważności produktów rzadko kontroluje się podczas zakupów lub nie robi się tego nigdy. W efekcie co szósta osoba (14%) twierdzi, że w jej gospodarstwie domowym zdarza się kupić produkty z tak krótką , że trzeba je wyrzucić. W większości domów (59%) nie zdarza się to jednak nigdy, a w więcej niż co czwartym (27%) – rzadko, sporadycznie.
Wyrzucamy jedzenieJedna czwarta Polaków przyznaje, że w ciągu ostatnich siedmiu dni w ich gospodarstwie domowym zdarzyło się wyrzucić – 7% odpowiada, że miało to miejsce kilka razy, a niemal co piąta osoba (19%) uważa, że doszło do tego w ostatnim tygodniu raz. Trzy czwarte badanych deklaruje, że w ciągu ostatnich siedmiu dni nie wyrzucono w domu żadnego jedzenia.
Częściej niż pozostali badani wyrzucenie w gospodarstwie domowym w ciągu ostatniego tygodnia deklarowali przedstawiciele średniego personelu, techników (16% kilka razy w ciągu ostatnich siedmiu dni, 45% co najmniej raz), uczniowie i studenci (15% kilka razy, 38% co najmniej raz) oraz kadra kierownicza i specjaliści z wyższym wykształceniem (51% co najmniej raz).
Znacznie rzadziej niż pozostali do wyrzucania jedzenia w ciągu ostatniego tygodnia przyznawali się najstarsi badani (94% osób w wieku 65 lat i więcej deklaruje, że w ich gospodarstwie domowym nie wyrzucono żadnego jedzenia), osoby z wykształceniem podstawowym lub gimnazjalnym (93%), emeryci (91%) i renciści (93%), a także ankietowani oceniający własne warunki materialne jako złe (88%).
Co najczęściej ląduje w śmietniku?Najczęściej wyrzucanymi produktami spożywczymi są warzywa i owoce, pieczywo oraz pozostałości posiłków, tzn. resztki z obiadu, kolacji itd. Któryś z tych produktów często lub od czasu do czasu wyrzuca średnio w gospodarstwie domowym 12% badanych (wynik po połączeniu kategorii warzywa, owoce oraz przetwory owocowe i warzywne). Jednak, jak się okazuje, wyrzucanie samych warzyw czy owoców co najmniej od czasu do czasu deklaruje prawie co piąta osoba (17%).
O wyrzucaniu warzyw i owoców częściej niż pozostali mówią uczniowie i studenci (29% od czasu do czasu lub częściej), kadra kierownicza i specjaliści z wyższym wykształceniem (28% często lub od czasu do czasu), średni personel, technicy (10% często), robotnicy oraz osoby najrzadziej praktykujące lub w ogóle nieuczestniczące w praktykach religijnych (odpowiednio 23% i 20% co najmniej od czasu do czasu). Rzadziej niż pozostali wyrzucanie świeżych warzyw i owoców w swoich gospodarstwach domowych deklarują osoby powyżej 65 roku życia (72% nigdy), z wykształceniem podstawowym lub gimnazjalnym (68% nigdy) oraz praktykujący kilka razy w tygodniu (59% nigdy).
Prawie połowa (49%) badanych deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych nigdy nie wyrzuca się pieczywa ani warzyw i owoców lub ich przetworów (51%). Nieco więcej utrzymuje, że nigdy nie wyrzuca się resztek z przygotowanych wcześniej posiłków (54%), wędlin, mięsa i jego przetworów (58%), a najwięcej osób twierdzi, że nigdy nie wyrzuca się mleka i jego przetworów oraz innych produktów spożywczych (po 61%).