Senior.pl - aktywni w każdym wieku





Porady - pytania i odpowiedzi

2014-03-26 20:08 autor: Esmeralda

800 odsłon

Czy ktoś mógłby poradzić jak samemu przygotować wędzonki świąteczne?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-03-26 20:17 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Ponieważ mam działkę ,więc mogę samodzielnie przygotować wędzonki świąteczne.Zbudowałem wędzarnię niewielkim nakładem kosztów wykorzystując blaszaną obudowę bojlera oraz kawałek blaszanej rury.Szynkę pekluję przez okres dwoch tygodni ,natomiast schab bez peklowania tylko natarty przyprawami.Tak przygotowane wędzonki smakują wybornie,przypomonają smaki młodosci.Wędzarka przydaje się również do wędzenia kurczaka,miła odmiana wędzony kurczak na ciepło zamiast kiełbaski z grilla

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 20:51 autor odpowiedzi: dzidek49

    Podzielam opnię i poradę Andrzeja52. Także zbudowałem wędzarnię z kawałków blachy aluminiowej, palenisko wymurowałem. Oprócz schabu, baleronu i kurczaka /udka lub w całości/ robię również kiełbasę. Wędzonki z własnej wędzarni na działce to prawdziwe przysmaki.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 21:46 autor odpowiedzi: vandi

    Nie koniecznie musi byc wedzarnia , moze być beczka metalowa postawiona na cegłach żeby podpalic na wierzchu wieszamy schab wcześniej natarty sola peklujacą z przyprawami może być boczek lub wcześniej zrobiona kielbaska

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 22:09 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Moja wędzarnia (na działce)to blaszana beczka,a szynkę,boczki i karczek pekluję wg. przepisu:około 2 litry wody , około 1/2 szklanki soli peklowej, 5 listków laurowych , 5 ząbków czosnku , 10 ziarenek ziela angielskiego , 5 ziarenek jałowca , 2 łyżki cukru , 10g pieprzu ziołowego. Do wody wsypuję listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec,zagotowuję i dodaję sól peklowa.Po wystudzeniu dodaję plasterki czosnku,nakłuwam mięso widelcem widelcem i układam w większym, kamionkowym lub   emaliowanym naczyniu. Zalewam marynatą i przyciskam czymś ciężkim (ja wkładam talerz odwrócony do góry dnem i na niego stawiam butelkę pięciolitrową napełnioną wodą ) .Naczynie musi stać w chłodnym miejscu a mięso codziennie powinno być przekładane. Po tygodniu wyjmuję mięso na jakieś sito żeby obciekło po czym wiążę,albo wkładam w siatkę.Do wędzenia używam drzewa z olchy,wędliny mają piękny złotawy kolor,jeżeli nie uda mi się zdobyć olchy używam drewna owocowego.Dobrze jest pod koniec wędzenia dla dodać drewna jałowca.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-27 08:03 autor odpowiedzi: smiling

    nie jest to takie proste i dużo jest pisania każdy ma swój smak i recepturę  , najlepiej to iść do kogoś kto ,wyrabia na swoje potrzeby wędlinę i pomóż mu w tej czynności a samemu posiąść korzyść dowiedzenia się jak należy zrobić. Co region to inaczej wykonują , mam kolegę z okolic Wa-wy  i tam po wędzeniu kiełbasę parzą w Małopolsce tego się nie robi. Wędzarnie posiadam i bardzo często robię tak szynkę czy baleron no i kiełbasę , proszę wejść sobie na moją galerię a jest tam zamieszczone zdjęcie mojej wędzarni (wcześniej była beczka ) i pierwszej uwęndzonej w niej kiełbasy - ZAZNACZAM JA OGRANICZAM PRAWIE CAŁKIEM UŻYCIE SALETRY JEDYNIE DO SZYNKI LECZ W ZNIKOMYCH ILOŚCIACH. Przykładowy skład mięsa na kiełbasę :

     

    1kg mięsa    

     

    Sól -1dkg   

    Pieprz 1,07 g

     

    Czosnek 0,55dkg

     

    Cukier do smaku

     

    Drzewo  które używamy ma ogromne znaczenie na smak czy też kolor wędliny,

     

    Drzewo do wędzenia

     

    Wyszukałem dość dokładne informacje o rodzajach drzewa nadających się do wędzenia, stosując odpowiednie drewna można uzyskać różne walory smakowe i zapachowe naszych wyrobów. Każde drewno do wędzenia, musi być suche. Możemy je pozyskać z okolicznych sadów, sąsiadów bądź własnego ogrodu. Wióry czy trociny, z jednego gatunku lub mieszane z różnych drzew, potrafią nadać wędzonkom atrakcyjny zapach. A jeśli dodać do nich jeszcze ziaren lub gałązek jałowca, ziół albo przypraw, jak liści laurowych, ziela angielskiego, otrzymać można bukiet zapachów, niepodobny do żadnego innego. (tego typu dodatki dodajemy na koniec wędzenia.

     

    Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy;

    Da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce.

     

    Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy. Charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim drewnem. Wiśnia jest nieoceniona przy cielęcinie, szynkach, kiełbasach. Świetnie się sprawdza przy wędzeniu ryb, zwłaszcza tych dużych.

     

    Śliwa - nadaje delikatnej, lecz nieprzesadzonej słodkości, lekkiego owocowego zapachu i pięknego połysku. Jest idealna do wieprzowiny. Żeberka, boczki, golonki, lub polędwiczki wieprzowe nabierają w takim dymie niepowtarzalnego smaku. Również wieprzowe kiełbasy wędzone w dymie ze śliw sporo zyskują.

     

    Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny;

     

    Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny,

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.


Styl Życia eSenior Kultura Ludzie Wakacje Pasje Związki Recenzje Porady Dyskusje

Mój profil

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Mięso i drób

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X