Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-14 15:06 autor: ela444444

4 332 odsłon

Awokado

Zna ktoś moze fajny przepis z użyciem awokado? Słyszałam ,że owoc ten pomaga w walce z nadwaga .Prosze o jakieś fajne i proste przepisy np sałatki lub inne dania

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-14 15:23 autor odpowiedzi: bacha52

    1.Awokado sparzyć i obrać ze skórki,przekroić na pół,wyjąć pestki z każdej połówki i pokroić w kostkę.
    2.Pomidory opłukać i pokroić na ćwiartki,sałatę opłukać i porwać kilka większych liści,a oliwki  osączyć.
    3.Ser fetę pokroić w kostkę i wsypać do salaterki z resztą składników,skropić oliwą ,sokiem z cytryny,posypać solą i kulkami zielonego lub kolorowego pieprzu.Podawać z pieczywem lub innymi dodatkami
    Składniki
    • 2 średnie lub małe awokado,
    • opakowanie sera fety w kostce,
    • 4 małe pomidorki koktajlowe,
    • parę dużych liści sałaty zwykłej lub lodowej,
    • słoiczek oliwek czarnych,
    • oliwa sałatkowa,
    • sok wyciśnięty z cytryny,
    • kilka kulek zielonego lub kolorowego pieprzu,
    • szczypta soli.
    bacha52 zaktualizował/a odpowiedź 2014-01-14 15:24
    życzę smacznego

    Oceń odpowiedź 0 13

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 16:23 autor odpowiedzi: Eska1954

    Awokado to owoc i jeśli porównamy go z tą grupą produktów, to na dietę się nadaje jedynie w małych ilościach, przede wszystkim ze względu na zawartość tłuszczu. Podczas gdy inne owoce zawierają ok. 1 g tłuszczu na 100 g produktu, awokado zawiera go 15 g. Jeśli natomiast chodzi o kaloryczność także jest różnica - awokado zawiera 160 kcal w 100 g. Dla przykładu inne owoce zwierają ich od 31 kcal (porzeczki) do 95 kcal (banan). Proszę pamiętać, że tłuszcz dzieli się na ten zły - zwierzęcy oraz ten dobry - roślinny. Myślę, że niewielka ilość awokado nie zaszkodzi.

    Oceń odpowiedź 0 11

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 16:25 autor odpowiedzi: Zbigniew Mazura

    Z awokado wychodzi dobra pasta na chlebek razowy. Wystarczy obrać i wyjąć pestkę, dodać ok 125 g sera twarogowego chudego, kilka kropel cytryny, szczypiorek lub natka pietruszki (wedle upodobań smakowych), pieprz świerzo zmielony. wszystko zmiksować malakserem i smarować dość grubo na kromki. Sól tylko tyci, tyci. Jest zdrowe i smaczne.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 16:45 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Awokado jest nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Świetnie nadaje się zarówno do kanapek, jak i do sałatek, pokrojony w plasterki. Nie polecałabym gotować czy piec awokado ponieważ zmienia od smak na gorzki.

    PRZEPIS NA GUACAMOLE,czyli pastę z awokado:

    awokado przecnamy wpół, wyjmujemy pestki, łyżką wyjmujemy miąsz do miski i skrapiany sokiem z cytryny (anie nie ściemniał)

    miąsz zgniatamy bądź miksujemy

    Izabelka.p25 zaktualizował/a odpowiedź 2014-01-14 16:47

    dodajemy chili, pomidory, cebule- wszystko drobno posiekane. 

    Solimy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

    Życzę smacznego!!!

    Oceń odpowiedź 0 11

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 16:49 autor odpowiedzi: ela444444

    dziekuję bardzo wszystkim za odpowiedz :) pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-09 04:35 autor odpowiedzi: Kormoran

    Z awokado sporządzamy pastę z dodatkiem: soli, pieprzu,bazylii daje fajny zapach i odrobiną ostrej papryki.Stosujemy do kanapek zamiast masła.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-22 12:20 autor odpowiedzi: Eska1954

    1 awokado
    3 ząbki czosnku 
    1 łyżka oliwy 
    sok z 1/2 cytryny 
    sól do smaku 

    Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę.Czosnek posiekać bardzo drobno. Awokado tak samo drobniutko.Można czosnek wycisnąć i razem z awokado zmiksować). Dodać sól, wyciśnięty sok z cytryny i oliwę. Wymieszać dokładnie i gotowe. 

    smiling skomentował/a odpowiedź 2015-09-22 22:31

    Składniki (na 1 porcję): 1/2 dojrzałego awokado, 2 jajka, 1 pomidor, szczypiorek, 2 łyżeczki masła, Sól, pieprz do smaku .Dodatki:2 kromki ulubionego pieczywa, śmietankowy serek do smarowania. Pomidora pokroić w kostkę (jeśli bardzo przeszkadzam nam skórka, pomidora można sparzyć i obrać ze skórki). Na patelni roztopić masło i dodać pomidora, smażyć kilka minut aż cała woda z pomidora odparuje. Dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę awokado i posiekany szczypiorem i smażyć aż jajka się zetną. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem śmietankowym - przepis kiedyś znalazłem w necie jajo-cha jest smaczna

    Eska1954 zaktualizował/a odpowiedź 2015-09-23 12:33
    Drogi Smilingu,dlaczego dodajesz swoje przepisy uzupełniając moje odpowiedzi,przecież możesz to robić normalnie,odpowiadając na pytanie,niekoniecznie pod moim przepisem.O co chodzi?

    Ocena odpowiedzi 1 3

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Styl życia

  • eSenior
  • Kultura
  • Ludzie
  • Wakacje
  • Pasje
  • Związki
  • Recenzje
  • Porady
  • Dyskusje

Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Warzywa i owoce

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania