Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-13 12:31 autor: konto usunięte

4 263 odsłon

Czy używać kostek rosołowych?

Tyle się słyszy o "chemii " zawartej w kostkach rosołowych, że strach używać. A jak jest u Was, używacie ich do potraw?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-11-13 17:49 autor odpowiedzi: gajmar

    Ja niestety używam, chociaż wiem, że to chyba nic dobrego, ale jednak podnosi smak. Ale staram sie przechodzić na przyprawy czysto ziołowe, dlatego rozbudowuję mój ziołowy ogródek i może uda się wyeliminować lub chociaż ograniczyć chemię w spożywanych potrawach.

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 21:09 autor odpowiedzi: Ha1ina

    Też mnie te doniesienia o szkodliwym składzie przestraszyły i używam kostek tylko wtedy, kiedy nie mam wyjścia, bo np. mam niespodziewanych gości i bez kostek nic na szybko nie przygotuję.

    Z drugiej strony... Ile innych szkodliwych rzeczy jemy, bo nawet nie wiemy, że są aż tak szkodliwe...? Brrr. Strach się dowiadywać.  

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 21:24 autor odpowiedzi: dabb

    Gotuję bez kostek rosołowych, czasami kupuję kostki bio które w składzie nie mają glutaminianu. W sklepach, zazwyczaj ze zdrową żywnością ale nietylko, można kupić jarzynkę typu vegeta, gdzie nie ma chemii. Skład takiej jarzynki (taką mam w domu) to sól morska, pasternak, marchew, cebula, piertuszka, lubczyk, kurkuma, pieprz czarny i curry. Taką vegetę można skomponować samemu i wtedy jesteśmy pewni co wrzuamy do garnka :)

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 22:32 autor odpowiedzi: Ha1ina

    dabb, gdzie można kupić te kostki bio? Bo przyznam, że mnie zainteresowały.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 23:01 autor odpowiedzi: dabb

    Kostki kupuję w Rossmanie.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-19 13:29 autor odpowiedzi: ciotka Klotka

    Zupełnie zrezygnowałam z kostek, ponieważ odczuwałam dolegliwości żołądkowe po ich użyciu. Zrezygnowałam też z wszelkich polepszaczy smaku typu Vegeta.

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-19 22:56 autor odpowiedzi: gajmar

    Chyba też tak zrobię, to znaczy zrezygnuję z kostek. Jest tyle ziół, że można nimi doskonale zastąpić polepszacze.

    Dzięki za tą dyskusję bo zmobilizowała mnie to rezygnacji z kostek co tylko całej rodzinie wyjdzie na zdrowie.

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-24 20:39 autor odpowiedzi: anatol61

    ze względów zdrowotnych nie,ale podnoszą smak

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-24 22:25 autor odpowiedzi: Eska1954

    Zgadzam się,kostki szkodzą,ale nie mniej szkodzi wegeta,kucharek,keczup,majonez i wiele,wiele innych

    Oceń odpowiedź 0 9

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-24 23:08 autor odpowiedzi: bacha52

    Często używam lubczyka wychodowanego na działce,kostek rosołowych używam sporadycznie .

    Oceń odpowiedź 0 12

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 15:02 autor odpowiedzi: smiling

    jak chcę smacznie jeść i używam smaków z jarzyn świeżych lub suszonych czy z mojej zamrażarki i oczywiście dodaję lubczyku  nie używam kostek rosołowych czy jarzynek sztucznie konserwowanych

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 16:36 autor odpowiedzi: KarolI

    Ja używam i udaję że nie wiem co jest w środku.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Styl życia

  • eSenior
  • Kultura
  • Ludzie
  • Wakacje
  • Pasje
  • Związki
  • Recenzje
  • Porady
  • Dyskusje

Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Zdrowa żywność

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania