18-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Jak wynika z badań National Institutes of Health, jedzenie wysokoprzetworzonych produktów już w ciągu zaledwie dwóch tygodni powoduje przyrost masy ciała.
Dotychczasowe eksperymenty na myszach pokazały, że wiąże się z takimi problemami, jak i . Wskazywano jednak, że - być może - taki efekt nie zostanie odnotowany w przypadku ludzi.
Jednocześnie wcześniejsze testy pokazały, że istnieje pewien związek pomiędzy przetworzonym jedzeniem i podwyższonym ryzykiem otyłości, , czy zaburzeń autoimmunologicznych. Takie produkty są jednak obecnie powszechne i stanowią jeden z głównych elementów diety w Ameryce i Europie, bo łatwo je dostać i ich cena jest zwykle dość niska (mają dość długi okres przydatności, więc mogą być przechowywane przez wiele miesięcy). Najpopularniejsze wysokoprzetworzone produkty spożywcze to napoje bezalkoholowe, pakowane przekąski, mrożone posiłki oraz artykuły bogate w dodatki i ubogie w składniki nieprzetworzone.
W czterotygodniowych badaniach wzięło udział 20 osób, z których połowa przez pierwsze 14 dni jadła ultra przetworzoną żywność, natomiast inni otrzymywali głównie proste, naturalne produkty. Następnie zamieniono jadłosopisy uczestników i tak zostało do końca testów.
Jedzenie znacznie przetworzonych produktów miało związek przybraniem 0,9 kg na wadze. Tymczasem stosowanie zdrowego jadłospisu oznaczało taką samą , a ponadto skutkowało zmniejszeniem ilości (tzw. „hormonu głodu") oraz wzrostem poziomu peptydu YY w jelitach, który hamuje apetyt.
Na temat badań można przeczytać w magazynie Cell Metabolism.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »