Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego przed sklepową półką spędzamy dłuższą chwilę, aby przeanalizować skład produktu, przeczytać etykietę i sprawdzić skąd pochodzą jego składniki. Nie lubimy kupować przysłowiowego kota w worku. Każdy z nas do swojego koszyka pragnie włożyć produkt, który będzie najwyższej jakości, ale w przystępnej cenie.
![Sztuka wyboru ryb [Fot. elxeneize - Fotolia.com] Sztuka wyboru ryb [Fot. elxeneize - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Sztuka-wyboru-ryb_img5b0da43c4e8c4.jpg)
Istnieje kilka prostych sposobów, aby po zakupach być pewnym, że
dokonaliśmy dobrego wyboru i w domu przygotujemy świeży, zdrowy i pyszny posiłek z rybą w roli głównej.
Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?
Podczas zakupów powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kilka podstawowych aspektów, takich jak: zapach, kolor oraz struktura mięsa. Jeśli mamy taką możliwość w pierwszej kolejności możemy ją powąchać. Świeże ryby nie mają prawie zapachu, w innym przypadku możemy założyć, że ryba nie jest najwyższej jakości. Aspektem, który również zadziała na korzyść wybranej przez nas
ryby jest struktura jej mięsa. Powinno ono być jędrne
i sprężyste. Jeśli mamy taką możliwość, świeżość mięsa możemy sprawdzić po prostu delikatnie je naciskając, kiedy zostanie w nim wgłębienie nie powinniśmy go wybierać. W przypadku ryb wędzonych warto zwracać szczególną uwagę m.in. na jej stopień przetworzenia. Poszukujmy ryb, które są bez konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.
Ryba z dobrych wód
Większość z nas już nie tylko czyta etykiety, ale także sprawdza skąd pochodzą składniki wybranego przez nas produktu. Sposób, a także miejsce połowu są szczególnie ważne w momencie podjęcia decyzji, kiedy stoimy przed sklepową półką. Pochodzenie ryb wskazuje klientom, czy została ona złowiona na wolności czy pochodzi na przykład z
hodowli czy ekologicznej hodowli. Warto również zwrócić szczególną uwagę na obszar połowu ryb, w których wchodzą wybierane przez nas produkty.
SuperFish