Strona głównaStyl życiaDziczyzna w wielkanocnej tradycji

Dziczyzna w wielkanocnej tradycji

Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim. W Polsce obchodzona jest zawsze uroczyście i rodzinnie. Wśród wystawnych dań na świątecznym stole często obecne były potrawy z dziczyzny. Dziś to szlachetne mięso powoli wraca na polskie stoły, przede wszystkim dzięki większej dostępności w sklepach.
Dziczyzna w wielkanocnej tradycji [Fot. HLPhoto - Fotolia.com] upamiętniają zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wśród wiernych są symbolem zwycięstwa nad grzechem i śmiercią, dlatego odznaczają się szczególną radością. Dodatkowo jest to czas, kiedy topnieją śniegi, przyroda budzi się do życia po minionej zimie, a dzień staje się dłuższy. Wielkanoc to także okazja do spotkań w rodzinnym gronie, najczęściej podczas wspólnych posiłków.

Zgodnie z wielkanocną tradycją świąteczny stół zawsze musiał być suto zastawiony. Jego obfitość wróżyła przecież dobrobyt. Śniadanie wielkanocne, jako jeden z głównych punktów wiosennych świąt, oznaczało powrót na stoły potraw, od których tradycyjnie należało się wstrzymywać w czasie Wielkiego Postu.

Wśród potraw, które można było dawniej spotkać na świątecznym stole, królowały potrawy mięsne, zupy, wędliny, pasztety, pierogi czy ciasta i liczne desery – baby, mazurki, keksy. Na stołach nie brakowało potraw z dziczyzny, m.in. pasztetów z zajęcy, wędlin z dzika, pieczonych saren czy jeleni. Tak zastawiony stół można było spotkać podczas jednej z najsłynniejszych uczt, którą wydał w XVII w. książę Sapiecha. Wg polskiego badacza, Łukasza Gołębiowskiego, stół ten uginał się od czterech pieczonych w całości dzików – symbol pór roku – oraz dwunastu pieczonych jeleni, które oznaczały dwanaście miesięcy. Dania te otoczone były ciastami i wypiekami w liczbie równej liczbie dni w roku.

Pomimo, że obecnie świąteczne stoły odbiegają nieco charakterem, a tradycja ewoluuje, to Polacy nadal celebrują święta podczas wspólnych posiłków. Stoły są równie bogato zastawiane i coraz częściej można na nich spotkać dania z . Nic dziwnego, to nie tylko bardzo zdrowe mięso, ale przede wszystkim wyjątkowe i niepowtarzalne w smaku.

Polacy coraz chętniej sami przygotowują pasztety lub wędliny z mięsa zwierzyny łownej. Jednak na rynku dostępne są także wędliny i dania gotowe np. z sarny i dzika , które wystarczy podgrzać przed podaniem. Metoda ta, polegająca na długim gotowaniu, ma wiele zalet, pozwala m.in. zachować wszystkie walory odżywcze i smakowe mięsa, dlatego tego typu propozycje z pewnością sprawdzą się na wielkanocnym stole.

Gobarto Dziczyzna

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy