Strona głównaStyl życiaEtykiety spożywcze - warto kupowac świadomie

Etykiety spożywcze - warto kupowac świadomie

Dobór składników diety ma istotny wpływ na stan zdrowia. Każdy konsument powinien wiedzieć, co znajduje się w nabywanej przez niego żywności. Tymczasem wśród Polaków znikoma jest świadomość, jakiego rodzaju substancji chemicznych dostarczają organizmowi w codziennej diecie.
Etykiety spożywcze - warto kupowac świadomie [© Pavel Losevsky - Fotolia.com] Zakupowa etykieta

spożywcza, to nośnik ważnych informacji, umieszczony na opakowaniu produktu. Stanowi źródło wiedzy m.in. o wykazie składników, do którego Polacy przywiązują coraz większą wagę. Decyzje zakupowe konsumentów coraz częściej są podyktowane zawartością dodatków do żywności w produkcie. 69% Polaków zwraca uwagę na obecność dodatków w żywności.

Opakowania stanowią podstawowe źródło wiedzy konsumenckiej w zakresie składu żywności.
96% Polaków szuka informacji o składnikach produktu, na jego opakowaniu, przy czym aż 93% robi to już po dokonaniu zakupów. Mimo, że etykiety powinny być przejrzyste, jasne, zrozumiałe oraz czytelne, konsumenci często są wprowadzani w błąd. Producenci posługują się bowiem nieprecyzyjnymi, dwuznacznymi terminami opisu składu i kontekstami użycia, wykorzystując luki obecne w polskim prawie. Dla przykładu: informacja na opakowaniu jogurtu truskawkowego o zawartości aromatu naturalnego, nie świadczy o tym, że został on pozyskany z .

Wiele kontrowersji budzi także źródło pochodzenia niektórych dodatków do żywności. Przykładowo, barwnik spożywczy, koszenila (E120) powstaje z wysuszonych żeńskich owadów hodowanych na kaktusach w Ameryce Środkowej. Stosuje się go przede wszystkim w słodyczach, napojach, kisielach, lodach, produktach owocowych oraz w margarynach i . Skrobia modyfikowana – bardzo popularny zagęstnik, jest otrzymywana w wyniku jednego lub większej ilości zabiegów chemicznych na skrobiach spożywczych, które mogły mieć wcześniej styczność z kwasem, ługiem, fosforanami czy bezwodnikami.

Świadome zakupy

Lektura etykiet spożywczych dokonywana przed podjęciem decyzji zakupowej przybliża do podejmowania wyborów spełniających oczekiwania konsumentów. Ze względu na triki i sztuczki producentów, zmierzające do uśpienia czujności konsumentów, a także z powodu niedoskonałości prawa żywnościowego istotne jest rozumienie informacji zamieszczonych na etykietach.

- Umiejętność interpretacji zawartych w nich wykazów składników i wiedza na temat dodatków do żywności stanowią przepustkę do świadomych zakupów – mówi Aleksandra Wysocka, Dyrektor Marketingu FRoSTY

Świadomy wybór produktów spożywczych wymaga zarówno lektury etykiet, jak i rozumienia informacji w nich zawartych. Tak podejmowane decyzje zakupowe minimalizują ryzyko rozczarowań i zakupów niezgodnych z preferencjami konsumentów.

Badanie zostało przeprowadzone przez Pracownię Badań Społecznych i Marketingowych Soma na zlecenie FRoSTA Sp. z o. o. w 2011 r. na reprezentatywnej próbie Polaków (n=1023).

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy