31-08-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Owoce morza, trufle, wino i herbata to produkty, które Polakom najczęściej kojarzą się z dobrym smakiem. Cenimy również szampana oraz dalekowschodni specjał – sushi.
Dokładnie 44,6% respondentów wskazało owoce morza jako produkt kojarzący się z dobrym smakiem. Pozostałe najczęściej wybierane produkty to trufle (41%) oraz wysokiej jakości wino, herbata i szampan (36,3%).
Kolejne miejsca w piramidzie przypadły sushi (28,4%) oraz śródziemnomorskim specjałom- oliwkom, oliwie i suszonym pomidorom (25,7%).
Niezależnie od płci, smakowe gusta Polaków kształtują się podobnie. Kilkuprocentowa różnica występuje jedynie w przypadku ekskluzywnych napojów (wino, herbata, szampan). Tę odpowiedź wskazało 39,6% mężczyzn oraz 33,3% kobiet.
Dane pochodzą z raportu „Lipton. Piramida Dobrego Smaku Polaków”, wykonanego na zlecenie marki Lipton, pokazującego, w jaki sposób Polacy definiują ekskluzywny smak w odniesieniu do produktów, osób oraz zawodów. Badanie przeprowadził PBS DGA w dniach 6 - 9 sierpnia 2010 na reprezentatywnej, losowej próbie 1067 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Dane nie sumują się do 100, gdyż ankietowani mogli wskazać więcej niż jedną odpowiedź.