21-03-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W ciągu ostatnich czterech miesięcy w sklepach regionu łódzkiego liczba przeterminowanych artykułów spożywczych wzrosła dwukrotnie. Inspektorzy Inspekcji Handlowej twierdzą, że sytuacja zmieni się jeszcze na gorsze, kiedy pod koniec marca w życie wejdą przepisy ustawy o swobodzie działalności gospodarczej - pisze Dziennik Łódzki.
Nowe przepisy znacznie utrudnią przeprowadzanie kontroli, m.in. Inspekcji Handlowej i Inspekcji Pracy, bo inspektorzy będą musieli wcześniej powiadomić sklep o zamiarze przeprowadzenia kontroli i dokonać jej dopiero po siedmiu dniach od doręczenia zawiadomienia. Bez uprzedzenia będzie można przeprowadzić tylko kontrolę uzasadnioną bezpośrednim zagrożeniem życia, zdrowia lub środowiska naturalnego.
Podczas przeprowadzanych w listopadzie kontroli inspektorzy znaleźli przeterminowane artykuły w 19 proc. placówek. W lutym - już w 40 proc. sklepów. Liczba zakwestionowanych partii towaru wzrosła w tym czasie aż o 122 proc.
Zdaniem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów nowa ustawa jest korzystna dla handlowców, ale godzi w konsumentów. Niestety, na etapie jej przygotowywania nikt nie brał pod uwagę zastrzeżeń Urzędu.