05-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cukier, i ten znajdujący się naturalnie w różnych produktach, i ten dodawany, ma wiele różnych form. Współczesny przemysł spożywczy często wykorzystuje syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (high fructose corn syrup, HFCS) - jaki ma wpływ na organizm?
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy jest wytwarzany ze skrobi kukurydzianej i dodawany do zimnych napojów, wypieków, przypraw i różnorakiej żywności przetworzonej. Chętnie stosuje się go w przemyśle spożywczym, bo jego produkcja jest tańsza niż produkcja sacharozy (czyli , którym zwykle słodzimy herbatę). HFCS poprawia smak żywności. Działa też jak środek konserwujący i wspomaga zatrzymywanie wilgoci, więc sprawia, że wypieki dłużej są świeższe. Co więcej, pomaga kontrolować temperaturę wrzenia, topienia i zamrażania produktów.
W środowisku naukowym trwa spór na temat tego, czy HFCS jest bardziej szkodliwy niż sacharoza. W każdym razie wiadomo, że dodawany do artykułów spożywczych cukier nie jest prozdrowotnym składnikiem. Przede wszystkim, ponieważ znajduje się w różnych produktach, niekoniecznie kojarzonych z czymś słodkim, trudno jest kontrolować jego ilość w diecie. zaś (niezależnie od rodzaju) może przyczynić się do rozwoju wielu problemów zdrowotnych, w tym , zwiększenia ilości stanów zapalnych, podwyższenia poziomu triglicerydów, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i pogorszenia funkcji poznawczych. Poza tym nadmiar cukru zwiększa ryzyka nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia i oraz kwasu moczowego we krwi (sprzyja więc rozwojowi ).
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, tzw. „wolny cukier" (ang. „free sugar") nie powinien stanowić więcej niż 10 proc. całodziennej dawki kalorii. „Free sugar" jest określany przez Organizację jako monosacharydy i disacharydy dodawane do żywności oraz cukry naturalnie występujące w miodzie, syropach, sokach owocowych i koncentratach soków owocowych. Wspomniany limit nie dotyczy cukrów „wewnętrznych" występujących w owocach i warzywach oraz mleku.
Rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia (ang.):
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »