17-12-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Okazuje się jednak, że im bardziej ludzie są wrażliwi na gorzki smak , tym więcej kawy piją - mówią eksperci z Northwestern Medicine.
- Można by się spodziewać, że osoby szczególnie wrażliwe na kofeiny będą piły mniej - mówi Marilyn Cornelis z Northwestern University Feinberg School of Medicine. - Przeciwne wyniki naszego badania sugerują, że ludzie pijący kawy nabywają smak lub zdolność wykrywania kofeiny dzięki wyuczonemu pozytywnemu wzmocnieniu (tj. stymulacji) wywoływanej przez kofeinę - dodaje Cornelis.
- Innymi słowy, ludzie, którzy mają zwiększoną zdolność wyczuwania goryczy kawy - a zwłaszcza wyraźnego gorzkiego smaku kofeiny - uczą się kojarzyć z nią „dobre rzeczy" - wyjaśnia Cornelis.
Badanie wykazało również, że osoby wrażliwe na gorzki smak chininy i PROP, syntetycznego smaku związanego z substancjami występującymi w warzywach kapustnych, unikały kawy. W przypadku alkoholu większa wrażliwość na gorycz PROP skutkowała niższym poziomem jego spożycia, zwłaszcza dotyczyło to .
- Odkrycia sugerują, że nasze postrzeganie gorzkich smaków, uwarunkowane genetycznie, przyczynia się do preferencji dotyczących kawy, herbaty i/lub alkoholu - wskazuje Cornelis.
Na podstawie: