Strona głównaStyl życiaJak wybrać najlepsze wędliny?

Jak wybrać najlepsze wędliny?

Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki. Jak zatem rozpoznać prawdziwie wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów?
Jak wybrać najlepsze wędliny? [© 8PRO - Fotolia.com]

Receptura ponad wszystko

Dzięki dobrym jakościowo i aromatycznym nawet prosty posiłek nabiera smaku. Niemniej aby w pełni cieszyć się pyszną jajecznicą na kiełbasce, wyrazistymi kanapkami z szynką, czy domowymi hot-dogami z parówką należy niezwykle czujnie studiować podczas zakupów skład wybieranych produktów. W przypadku wędlin jest on bardzo ważny, gdyż smakowity wygląd to często jedynie pozory wysokiej jakości.

Ile mięsa w mięsie

Wyroby wędliniarskie powinny przede wszystkim charakteryzować się dużą zawartością „mięsa w mięsie”. Oznacza to, że 1 kg gotowego produktu powinien być wytworzony z nie mniej niż 1,05 kg . Dzieje się tak ponieważ kiełbasa, szynka i tego typu specjały tworzone są dzięki podwędzaniu i suszeniu, w związku z czym potrzebują więcej surowca, niż w efekcie końcowym ważą. Innymi niepożądanymi w składzie wędlin substancjami są chemiczne barwniki, konserwanty oraz fosforany, które sztucznie zwiększają masę wyrobu.

Czytaj skład!

Czytając skład możemy natknąć się na wiele tajemniczych nazw, ale jedno pozostaje pewne – im mniej komponentów, tym bardziej naturalny jest produkt. A im bardziej zrozumiałe są ich nazwy, tym większe prawdopodobieństwo, że nie „wzbogacono” ich składu chemicznymi substancjami. Czytelna etykieta pozwala także osobom z dolegliwościami pokarmowymi na zakup bezpiecznych produktów. Przykładowo osoby cierpiące na nietolerancję mogą bez obaw kierować się znakiem przekreślonego kłosa.

Poza studiowaniem składu każdy konsument powinien zawsze zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia. Dość często zdarza się, że wybieramy ten produkt, który ma najdłuższy termin ważności. Jest to wbrew pozorom postępowanie błędne, gdyż w istocie oznacza, iż taka wędlina nafaszerowana została silnymi konserwantami, spowalniającymi ich starzenie się. Tymczasem krótsza data ważności może wskazywać na fakt, iż mamy do czynienia z produktem naturalnym i w oparciu o naturalne składniki stworzonym.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy