Wybierając odpowiednią metodę obróbki produktów przed podaniem możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. Najmniej polecanym sposobem przygotowywania posiłków jest ich , zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jeśli przygotowanie dania wymaga smażenia róbmy to w pergaminie, wykorzystujmy do tego celu , masło klarowane lub olej rzepakowy. Unikanie smażenia nie musi oznaczać rezygnacji z jakości i smaku. Warto przestawić się na pieczenie, które doskonale zamyka we wnętrzu posiłku aromat – mówi Katarzyna Zadka, dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo”. – Pieczone warzywa są naprawdę pyszne, wystarczy spróbować dyni albo buraków. Dobrym pomysłem jest pieczenie mięsa w towarzystwie warzyw i ziół – dodaje dietetyk.Jeśli nie gotujemy mięsa na wywar, zawsze wkładajmy je do wrzątku – nie straci swojej soczystości. Korzystajmy też z gotowania na parze, tu również sprawdzi się dodatek w postaci warzyw. Elementem przygotowania jest też przyprawianie potrawy. Dla naszego serca korzystne będzie ograniczenie spożycia soli kuchennej, którą można zastąpić solą potasową lub magnezową, które pomogą zmniejszyć spożycie sodu – jednego ze składników soli kuchennej.
Uzupełnijmy to dodatkiem olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, i olej rzepakowy – nasza oliwka północy. Nie zapominajmy też o orzechach i migdałach bogatych nie tylko w dobre tłuszcze. Mają one bowiem korzystny dla serca wapń i magnez – mówi Katarzyna Zadka. – W rybach, olejach i orzechach znajdziemy kwasy tłuszczowe typu omega-3, które chronią przed chorobami serca, obniżają , korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi. Konsumpcję słodkich przyjemności niwelujmy produktami które zawierają błonnik. Oprócz owoców i warzyw zawierają go między innymi pełnoziarniste produkty zbożowe jak grube kasze, otręby, płatki owsiane, oraz nasiona roślin strączkowych. Odpowiednie spożycie błonnika to lepsza regulacja poziomu glukozy i cholesterolu we krwi i mniejsze problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała – podkreśla dietetyk Katarzyna Zadka.Serce bardzo potrzebuje również potasu i , a te składniki znajdziemy w warzywach zwłaszcza konsumowanych na surowo. Ponadto nie może zabraknąć w naszym menu dawki naturalnych przeciwutleniaczy jak witaminy A i C. Pierwsza to pomarańczowe, zielone owoce i warzywa, półtłuste produkty mleczne, druga to orzechy i oleje. Na koniec nie bójmy się jaj – konieczność ich wyeliminowania z diety i ich negatywny wpływ na poziom cholesterolu to mit!
Tagi: serce, kardiologia, dieta, badania
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Kalendarz zdrowego serca: dbanie o serce wpisz do swojego kalendarza
Nie tylko "long Covid". "Długa grypa" także niesie ryzyko poważnych powikłań
Niewydolność serca: jakie objawy powinny nas zaniepokoić i dlaczego nie warto ich lekceważyć?
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.