Wybierając odpowiednią metodę obróbki produktów przed podaniem możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. Najmniej polecanym sposobem przygotowywania posiłków jest ich smażenie, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jeśli przygotowanie dania wymaga smażenia róbmy to w pergaminie, wykorzystujmy do tego celu oliwę z oliwek, masło klarowane lub olej rzepakowy. Unikanie smażenia nie musi oznaczać rezygnacji z jakości i smaku. Warto przestawić się na pieczenie, które doskonale zamyka we wnętrzu posiłku aromat – mówi Katarzyna Zadka, dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo”. – Pieczone warzywa są naprawdę pyszne, wystarczy spróbować dyni albo buraków. Dobrym pomysłem jest pieczenie mięsa w towarzystwie warzyw i ziół – dodaje dietetyk.Jeśli nie gotujemy mięsa na wywar, zawsze wkładajmy je do wrzątku – nie straci swojej soczystości. Korzystajmy też z gotowania na parze, tu również sprawdzi się dodatek w postaci warzyw. Elementem przygotowania jest też przyprawianie potrawy. Dla naszego serca korzystne będzie ograniczenie spożycia soli kuchennej, którą można zastąpić solą potasową lub magnezową, które pomogą zmniejszyć spożycie sodu – jednego ze składników soli kuchennej.
Uzupełnijmy to dodatkiem olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, olej lniany i olej rzepakowy – nasza oliwka północy. Nie zapominajmy też o orzechach i migdałach bogatych nie tylko w dobre tłuszcze. Mają one bowiem korzystny dla serca wapń i magnez – mówi Katarzyna Zadka. – W rybach, olejach i orzechach znajdziemy kwasy tłuszczowe typu omega-3, które chronią przed chorobami serca, obniżają poziom trójglicerydów, korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi. Konsumpcję słodkich przyjemności niwelujmy produktami które zawierają błonnik. Oprócz owoców i warzyw zawierają go między innymi pełnoziarniste produkty zbożowe jak grube kasze, otręby, płatki owsiane, oraz nasiona roślin strączkowych. Odpowiednie spożycie błonnika to lepsza regulacja poziomu glukozy i cholesterolu we krwi i mniejsze problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała – podkreśla dietetyk Katarzyna Zadka.Serce bardzo potrzebuje również potasu i kwasu foliowego, a te składniki znajdziemy w warzywach zwłaszcza konsumowanych na surowo. Ponadto nie może zabraknąć w naszym menu dawki naturalnych przeciwutleniaczy jak witaminy A i C. Pierwsza to pomarańczowe, zielone owoce i warzywa, półtłuste produkty mleczne, druga to orzechy i oleje. Na koniec nie bójmy się jaj – konieczność ich wyeliminowania z diety i ich negatywny wpływ na poziom cholesterolu to mit!
Tagi: serce, kardiologia, dieta, badania
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Jedna na pięć starszych osób doznaje infekcji po operacji serca
Zdrowie to inwestycja - dla siebie i bliskich. Jak dbać o zdrowie w obliczu wielochorobowości?
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.
barbarossa:
Jak jeść by nie czuć się ciężko?
Niby nie jem dużo ale często po jedzeniu czuję się ociężała i nic mi sie nie chce zaraz. Pokaż pełną treść pytania ›