Strona głównaStyl życiaJesienne przysmaki: kasztany jadalne

Jesienne przysmaki: kasztany jadalne

Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
zawierają w sobie również błonnik pokarmowy, dzięki któremu dodatnio wpływają na perystaltykę jelit. Nie brakuje im białka i tłuszczu, a aż 2/3 wszystkich tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia. Ponadto w produkcie tym znajdziemy kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, witaminę młodości. Bardzo ważną informacją jest to, że kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane także przez osoby chore na celiakię.

© Silvano Rebai - Fotolia.comW Polsce kasztany nie są najbardziej popularnym przysmakiem. Jednak nie zawsze tak było. W XIX wieku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, słynna autorka książek kucharskich, podawała przepisy z wykorzystaniem kasztanów. Po niej popularyzowała je również Maria Disslowa. W przedwojennej Polsce kasztany były bardzo popularne i występowały wówczas częściej pod nazwą „marrony”. Z języka francuskiego marron to właśnie jedna z odmian .

Na proste, wydawałoby się pytanie, Jak przyrządzić kasztany?, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Można je jeść zarówno na surowo zerwane prosto z drzewa, doskonale smakują także te ususzone. Zarówno z jednych, jak i drugich można przyrządzać rozmaite potrawy. Najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem jest upieczenie suszonych kasztanów z odrobiną masła i soli. Inne propozycje są już bardziej skomplikowane i wymagają większych umiejętności kulinarnych. Kasztany bowiem doskonale sprawdzają się w marnowanej formie. Można również zrobić z nich pastę, którą się je na surowo, bądź jako dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów i słodyczy. Poza tym kasztany są niebanalnym pomysłem na farsz do naleśników, ale także do pieczonych ryb i mięs, np. dziczyzny. Te przysmaki mogą odmienić też całkowicie oblicze słodkiego tortu, czy innych ciast nadając im wyjątkowy smak, aromat i konsystencję.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy