29-11-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jogurt może mieć nieznaną wcześniej zaletę: eliminować zapach czosnku.
Jogurt naturalny z pełnego mleka zapobiega przedostawaniu się do powietrza niemal wszystkich lotnych związków odpowiedzialnych za ostry zapach .
Przetestowano zdolność jogurtu oraz poszczególnych składników do osłabiania zapachu czosnku. Zarówno tłuszcz, jak i białko skutecznie wychwytywały woń czosnku, wydaje się więc, że produkty wysokobiałkowe mogą może pomóc w zwalczaniu czosnkowego oddechu.
Wysoka zawartość białka jest obecnie bardzo popularna w przemyśle żywieniowym - mówi prof. Sheryl Barringer z Uniwersytetu Stanowego Ohio. - Niezamierzoną korzyścią uboczną może być produkt wysokobiałkowy, który oprócz informacji o wartościach odżywczych mógłby być reklamowany jako odświeżacz oddechu - dodaje.
Wśród produktów, które mogą pomóc zwalczać oddech czosnkowy, są: , mięta, sałaty i mleko - dzięki zawartym w nich odpowiednio enzymom i tłuszczowi, które usuwają związki na bazie siarki powodujące zapach czosnku.
W ramach eksperymentu umieszczono kawałki surowego czosnku w szklanych, by uwolniła się grupa substancji lotnych na bazie siarki w stężeniach wykrywalnych przez ludzki nos. Wykorzystano spektrometrię mas do pomiaru poziomów lotnych cząsteczek w postaci gazowej.
Sam jogurt zredukował o 99 proc. główne substancje lotne surowego czosnku wywołujące nieprzyjemny zapach. Tłuszcz i białko jogurtu miały najsilniejsze działanie.
Jogurt grecki o wyższym profilu białkowym niż jogurt zwykły z pełnego mleka zastosowany w badaniu może być szczególnie skuteczny w pozbyciu się . Jogurty o smaku owocowym prawdopodobnie też będą działać. Trzeba je jednak zjeść szybko po spożyciu surowego czosnku.
Na podstawie: