Strona głównaStyl życiaNiezwykłe zastosowania marchwi

Niezwykłe zastosowania marchwi

Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Średniej wielkości to zaledwie 25 kalorii, 6 gramów węglowodanów i 2 gramy błonnika. Warzywo zawiera duże ilości witaminy A, a także witaminy B1, B2, PP, K i C. Poza tym zawiera minerały: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod i potas. Dzięki swemu składowi marchew ma wiele zastosowań.

Odmładzanie

© karepa - Fotolia.com
Beta-karoten w marchwi jest silnym , który chroni przed wolnymi rodnikami. Jedzenie produktów bogatych w ten związek przyczynia się do zapobiegania chorobom przewlekłym i spowalnia proces starzenia.
 
Strony : 1 2 3 4 5 6 7

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy