Strona głównaStyl życiaOd jedzenia humor się zmienia. Nawyki żywieniowe Polaków

Od jedzenia humor się zmienia. Nawyki żywieniowe Polaków

Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia”.
Od jedzenia humor się zmienia. Nawyki żywieniowe Polaków [© wideonet - Fotolia.com] Z badania przeprowadzonego przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec wynika, że aż 2/3 Polaków codziennie spożywa różnego rodzaju . Niestety jednak najczęściej są to słodycze lub szybkie i jednocześnie niezdrowe posiłki. Dodatkowo co trzeci badany przyznaje, że podjada w tajemnicy przed innymi, a 1/3 ankietowanych nie wie, które przekąski są zdrowie, a które nie.

Regularne jedzenie czy głodzenie?

Eksperci od dietetyki podkreślają, że w drodze do zdrowia ważne jest regularne jedzenie, a nie głodzenie, dlatego w ciągu dnia powinno się spożywać co najmniej 5 posiłków: 3 główne oraz 2 przekąski. A jak pod tym względem wyglądają polskie nawyki żywieniowe? Według raportu „Od jedzenia humor się zmienia” Polacy regularnie spożywają trzy podstawowe posiłki tj. , co deklaruje aż ponad 93 proc. badanych, obiad - niemal 99 proc. ankietowanych oraz kolację - 84 proc. respondentów. Jednak o jedzeniu zarówno drugiego śniadania, jak i podwieczorku zapomina co trzeci Polak.

W prawidłowo zbilansowanej ważna jest również pora, w jakiej spożywamy poszczególne posiłki. Jak się okazuje Polacy „przepisowo” jedzą jedynie śniadanie, pomiędzy godziną 7:00 a 8:00 oraz lunch, między 10:00 a 11:00. Pozostałe posiłki najczęściej nie są spożywane w rekomendowanych przez specjalistów porach. Obiad jadany jest o 2 lub 3 godziny później od zalecanego czasu, podwieczorek o 1 lub 2 godziny później, natomiast kolację najczęściej konsumuje się po godzinie 20:00, podczas gdy ostatni posiłek dnia powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19:00.

Ciekawym wnioskiem wynikającym z badania jest również to, że najbardziej regularnie jedzą młodzi Polacy. Uczniowie i studenci to prawdziwe ranne ptaszki – co trzeci z tej grupy respondentów je śniadanie w godzinach od 6:00 do 7:00. Niestety wraz z wiekiem zmienia się harmonogram jedzenia: pomijanie posiłków i nieregularne jedzenie. Ponadto mężczyźni najczęściej spożywają w późniejszych godzinach, natomiast kobiety przeważnie omijają kolację.

Jedzenie to prawdziwa przyjemność! A ile czasu muszą przeznaczyć na nią Polacy?

Nadszedł czas na przyjemności. Jedną z nich jest oczywiście jedzenie. Tych szczęść każdego dnia można mieć więcej, bo 5 posiłków to 5 potencjalnych przyjemności każdego dnia! A ile czasu poświęca się na każdą z nich? Statystyczny Polak przeznacza od 55 minut do niemal 2 godzin dziennie na przyrządzanie posiłków, z czego najbardziej czasochłonne jest przygotowanie obiadu, na co traci się od 30 do 60 minut dziennie oraz kolacji (do 20 minut każdego dnia). Do szybkich posiłków zaliczyć można śniadanie, lunch oraz podwieczorek, których przygotowanie nie przekracza 10 minut. Najwięcej czasu na przyrządzanie dań poświęcają kobiety oraz osoby w wieku 35-55 lat. Najszybciej z tego rodzaju czynnościami „uwijają się” mężczyźni, uczniowie i studenci oraz młodzi w wieku 25-34 lat.

W jedzeniu, prócz smaku, istotna jest także oprawa. Ze względu na ograniczony czas pierwszy posiłek dnia najczęściej jadany jest w kuchni, co deklaruje 60 proc. ankietowanych. Obiad, kolacja i podwieczorek najchętniej kosztowana jest w salonie lub jadalni, natomiast drugie śniadanie Polacy przeważnie jadają w pracy nad biurkiem lub na szkolnej przerwie.

Najbardziej przekąskogenne okazje

Polacy zawsze znajdą dobra okazję do… przegryzienia „małego conieco”. Według niemal połowy rodaków, najlepszy czas na przekąskę to pora relaksu przed telewizorem, następnie czas spędzony przed komputerem, co deklaruje niemal 40 proc. ankietowanych oraz przy kawie jak twierdzi 34 proc. badanych. Kobiety sięgają po „coś małego”, by poprawić sobie humor, podczas czytania książki oraz w trakcie spotkań towarzyskich w domu. Mężczyźni natomiast przegryzają małe przekąski siedząc przy komputerze lub wypoczywając na kanapie. Jednak bez względu na płeć i wiek, wszyscy uwielbiają coś chrupać przed telewizorem.

Polacy wybierając „coś do przegryzienia” najczęściej sięgają po , kanapki, batony, ciastka oraz produkty mleczne np. takie jak jogurt. Ponadto kobiety między posiłkami najchętniej podjadają świeże owoce i orzeszki, młodzi stawiają na batoniki i wafle ryżowe, natomiast starsi wybierają drożdżówki i suszone owoce.

Nudna i monotonna kuchnia

Co musiałoby się zmienić w polskiej diecie i nawykach, by móc bardziej i częściej delektować się tym, co się je? W topie głównych przeszkód na drodze do jedzeniowej przyjemności najczęściej stoi brak motywacji do zdrowych posiłków, nudna i monotonna kuchnia oraz jedzenie w pośpiechu. Warto dodać, że głównie kobiety chciałyby odpuścić ciągłe liczenie kalorii, natomiast uczniowie i studenci chcieliby jeść ciekawiej, bardziej różnorodnie, a także mieć więcej czasu na gotowanie i spożywanie posiłków. Co ciekawe, mieszkańcy małych miast i wsi oraz centralnej Polski chcieliby nauczyć się jeść zdrowo, natomiast Polacy zamieszkujący południowo zachodnią część kraju chcieliby częściej jeść w gronie bliskich.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy