03-01-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Gdy na zewnątrz „panoszy" się zima, warto szczególnie zadbać o dobrą dietę pełną składników odżywczych, i związków wzmacniających układ odpornościowy - dzięki tem organizm będzie odpowiednio przygotowany na chłodną pogodę. Oto najlepsze produkty na mroźny czas:
Owsianka
Owsianka zawiera pełne ziarno, które dostarcza i białka roślinnego, dzięki czemu pomaga nasycić się już niewielką porcją. Płatki owsiane zawierają beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który powoduje obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi i reguluje ilość glukozy we krwi, więc osłabia ryzyko cukrzycy typu 2 oraz zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju choroby wieńcowej.
Cebula
zwiększa pocenie się i stanowi poteżną broń w walce z przeziębieniami. Jest również szeroko polecanym warzywem w okresie zimowym, ponieważ ma - wraz z czosnkiem - rozgrzewajacą moc, pomagając utrzymać ciepło ciała.
Herbata imbirowa
Kazda filiżanka groącej herbaty rozgrzewa, ale jej imbirowa wersja wyjątkowo dobrze się spisze w tym zakresie. wykazuje właściwości termogeniczne, czyli takie, które pozwalają utrzymać ciepłotę ciała. Co więcej, może również stymulować metabolizm i poprawiać przepływ krwi.
Kawa
Może być również mrożona, bo nie tyle sama temperatura wpływa na temperaturę ciała, ale kofeina. Związek ten poprawia dzięki uwalnianiu kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej organizmu, co z kolei podnosi ciepłotę organizmu.
Cynamon
Jest bogaty w silne przeciwutleniacze i może pomóc poprawić metabolizm, a także w wspomóc trawienie. łagodnie rozgrzewa żołądek i skutecznie wspomaganiu pracę pozostałych części układu trawiennego.