24-06-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
oraz przyrządzany na jej bazie należą do jednych z najbardziej znanych i lubianych w Polsce bliskowschodnich potraw. Nie każdy jednak wie, że do hummusu dodawane jest także tahini, czyli pasta z nasion sezamu, która nadaje daniom charakterystycznego smaku.
Sam jest skarbnicą wartości odżywczych, między innymi miedzi, manganu, wapnia, magnezu czy żelaza. Nasiona sezamu normują także poziom cholesterolu oraz chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami. Tahini to pasta, która sprawdzi się jako dip, dressing lub krem na kanapki, a także jako dodatek do domowego hummusu.
Tahini jest lekko orzechowa, a więc świetnie komponuje się ze wszystkimi produktami czy daniami, do których pasują orzechy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich.
Jasmeen