Strona głównaStyl życiaPiekarnik: przydatne funkcje których nie używamy

Piekarnik: przydatne funkcje których nie używamy

Korzystając z piekarnika najczęściej uzywamy dwóch funkcji, czyli ustawienie temperatury i czasu pieczenia. Tymczasem wiele osób prawdopodobnie posiada w domu urządzenia o wielu funkcjach ułatwiających przygotowywanie potraw. Na jakie zwrócić uwagę, które z nich szczególnie warto wykorzystać?
Piekarnik: przydatne funkcje których nie używamy [Piekarnik, © Andrey Armyagov - Fotolia.com] Opóźnienie czasu startu

Pozwala zaprogramować czas rozpoczęcia pieczenia albo godzinę, o której ma ono zostać zakończone. Ustawienia można zapisać z wyprzedzeniem do 23 godzin 59 minut. To szczególnie przydatna funkcja, gdy musimy wyjść np. na 2-3 godziny i chcemy, aby danie było w trakcie pieczenia lub już gotowe po naszym powrocie.

Pieczenie sekwencyjne

Bardzo przydatna funkcja, gdy w przepisie mamy np. zmiany temperatury w trakcie pieczenia (np. obniżenie jej po jakimś czasie). Wystarczy ustawić wtedy sekwencje pieczenia z różną temperaturą i nie trzeba się martwic czy będziemy pamiętać o dokonaniu zmiany.

Rozmrażanie

Przyspiesza rozmrażanie artykułów spożywczych. Aby zbyt mocno nie wysuszyć produktów, dobrze pozostawić je w opakowaniu. Zamrożone jedzenie najlepiej umieścić na środkowym poziomie komory .

Utrzymanie w cieple

Upiekłaś pieczeń, ale nadal czekasz na gości? Sytuacja, która jeszcze do niedawna mogła wydawać się dość stresująca (mięso ostygnie, będzie gumowate) teraz nie stanowi najmniejszego problemu. Niektóre piekarniki posiadają funkcję „utrzymanie w cieple”. Staje się ona aktywna, gdy temperatura w komorze urządzenia nie przekracza 65°C. Utrzymuje nie tylko ciepło , ale też ich chrupkość.

Przyrumienianie

Po zakończeniu czasu pieczenia, kiedy widzimy, że danie jest jeszcze nieco „blade”, możemy włączyć funkcję przyrumieniania. Proces trwa 5 minut i można go włączyć tylko raz dla każdego przygotowywanego dania.

Wyrastanie

Dzięki tej funkcji czas wyrastania ciasta skraca się o około jedną trzecią w porównaniu do wyrastania w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przygotować , ciasto będzie gotowe za mniej więcej godzinę (1 kg). Aby zapewnić optymalne rezultaty, funkcja nie będzie aktywna, gdy temperatura w komorze przekroczy 40°C. Ciasto najlepiej umieścić na drugiej półce i przykryć ściereczką. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.

Whirlpool

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • EWST.pl
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy