Strona głównaStyl życiaBez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych?

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych?

Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez świątecznego śniadania. Aż 92 procent badanych stwierdziło, że w czasie tego posiłku będzie królowała tradycyjna polska kuchnia – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Najczęściej na naszych stołach pojawią się w czasie wielkanocnego śniadania jajka z majonezem, barszcz biały i sałatka warzywna.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych? [©  trendobjects - Fotolia.com] Czterdziestodniowy okres , który wiązał się ze skromniejszym menu, nie tylko wyostrzył nasz smak, ale także podsycił ochotę na ulubione świąteczne potrawy. Z danych marki MOSSO wynika, że dla ponad 90 proc. Polaków wielkanocne śniadanie jest najważniejszym momentem, rozpoczynającym rodzinną Wielkanocna ucztę. Czym zatem, oprócz święconki, zastawiamy tradycyjny polski stół?

Tradycja na talerzu

Podstawą wielkanocnego śniadania są , których w tym czasie spożywamy najwięcej. Z badań marki wynika, że aż połowa Polaków zjada ich nawet 15. Najczęściej dodajemy do nich majonez (93 proc.) oraz sos tatarski (20 proc.). Mniejszą popularnością cieszą się natomiast chrzan (13 proc.) czy musztarda (7 proc.). - Wielkanoc to czas jajecznych smaków i majonezowej uczty. Z naszych danych wynika, że aż 76 proc. Polaków nie wyobraża sobie świąt bez połączenia tych dwóch przysmaków - jajek z majonezem – mówi Tomasz Kwaśniewski, manager marki MOSSO.

Na niedzielnym stole nie może zabraknąć także staropolskich zup, które zaraz po jajkach są drugim najpopularniejszym symbolem świątecznego ucztowania. Biały barszcz (73 proc.), żurek (73 proc.) czy zupa chrzanowa (26 proc.) to te najbardziej znane i najchętniej wybierane. Barszcz biały to jedna z najstarszych polskich potraw, zaliczany jest do rodziny najbardziej szlachetnych polskich zup. Przyrządzamy go na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej i zabielamy delikatną śmietaną oraz ostrym, korzennym chrzanem. Podajemy go z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo. Podczas wielkanocnego śniadania chętnie sięgamy także po tradycyjne wędliny, czyli domową wieprzową szynkę (43 proc.), pieczony schab (32 proc.) czy pasztet z królika (26 proc.), który serwujemy wraz z konfiturą z żurawiny. Polacy lubują się także w galarecie z nóżkami (22 proc.). Menu dopełniają sałatki, z których najpopularniejsze to: warzywna (57 proc.), jajeczna (20 proc.) oraz z nowalijkami (16 proc.).

Aż 84 proc. badanych przyznaje, że śniadanie przygotowuje od początku do końca własnoręcznie. Zaledwie 16 proc. z nas korzysta z gotowych potraw, które można kupić w supermarkecie. Najczęściej wybierane to: barszcz biały (z butelki, kartonu lub torebki) – 61 proc., wędliny (szynka, pieczony schab czy pasztet) – 26 proc. oraz sałatki (warzywna czy jajeczna)– 12 proc.

Świąteczne słodkości

Żaden obficie zastawiony stół, nie może obyć się bez słodkiego akcentu, którym w wypadku wielkanocnego śniadania są ciasta. Z danych marki wynika, że blisko 77 proc. ankietowanych robi je tylko własnoręcznie. Najczęściej podawane to: sernik – 73 proc., babka drożdżowa – 50 proc., mazurek – 43 proc., makowiec – 43 proc. czy keks – 12 proc. Zaledwie 7 proc. z nas przygotowuje Paschę, która nazwą najbardziej kojarzy się z Wielkanocą. Otóż jest to jedna z najpopularniejszych zimnych deserów w Rosji. W Polsce serwuje się ją przede wszystkim na Kresach Wschodnich.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy