29-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lato to jedna z najbardziej wyczekiwanych pór roku. Jednak obok słońca i wysokich temperatur, przynosi nam także dokuczliwe owady. Ich ukąszenia mogą wywołać ból, obrzęk i swędzenie.
Ukąszenia owadów mogą być zmorą wielu letnich wieczorów. Jako pierwsze pojawiają się meszki i . Wkrótce po nich do życia budzą się osy, pszczoły czy jeszcze groźniejsze szerszenie. Ich użądlenia mogą powodować różne reakcje skórne, którym zazwyczaj towarzyszą ból, opuchlizna, rumień, a nawet alergie. Chcąc uniknąć takich sytuacji, warto latem zrezygnować ze stosowania kosmetyków o intensywnym zapachu - przyciągają one owady. Podobnie jest ze strojami o jaskrawych barwach. Jeśli już jednak nie uda nam się ustrzec przed , istnieje kilka sposobów, które pomogą nam ukoić skórę i uśmierzyć ból.
Pomocny lód
Dobroczynne właściwości lodu od lat wykorzystywane są w kosmetyce - działa kojąco na skórę i niweluje opuchnięcia. Jeśli więc zmagamy się z przykrymi objawami ukąszeń owadów, wypróbujmy okładu z kostek lodu – obkurcza on naczynia krwionośne w skórze, co zabezpiecza przed przedostaniem się składników jadu do krwiobiegu. Dodatkowo redukuje objawy zapalne, zmniejsza uczucie swędzenia i pieczenia oraz łagodzi dolegliwości bólowe. Postarajmy się jednak nie przykładać lodu na gołe ciało, kostki obwiń wcześniej kawałkiem materiału.
Babciny sposób – cebula
Obok aloesu, porównywalnie dobroczynną rośliną jest także cebula. Przyłożony do rany po ukąszeniu plasterek cebuli uśmierzy ból, złagodzi pieczenie lub swędzenie. Zabieg ten jest szczególnie pomocny, gdy – zasadowy odczyn cebuli neutralizuje kwaśny odczyn jadu pszczoły. Plasterek warzywa trzymamy na ranie do momentu, w którym poczujemy, że ból i obrzęk ustępuje. W przypadku ukąszenia pszczoły pamiętajmy też o usunięciu żądła.
Zsiadłe mleko
Zsiadłe mleko, podobnie jak lód, wykazuje właściwości kojące i skutecznie redukuje świąd wywołany ukąszeniami komarów czy meszek. Jeśli zamoczymy kawałek materiału w zsiadłym mleku i przyłożymy go do rany, swędzenie powinno wkrótce ustać, a opuchlizna w miejscu podrażnienia znacznie się zmniejszyć. Jeśli akurat nie mamy w domu zsiadłego mleka, podobnie do niego zadziała schłodzony jogurt.
Dobroczynny ocet
W przeciwieństwie do jadu pszczoły, skład jadu osy ma odczyn zasadowy. Tu do przemycia miejsca ukąszenia warto zastosować roztwór z octu i wody – do szklanki wody wlewany dwie łyżki stołowe octu. Następnie wacikiem nasączonym płynem przemywamy ranę po użądleniu. Niebawem dokuczliwy ból i pieczenie powinny ustąpić.
UWAGA!Powyższe porady są jedynie sugestią i w przypadku utrzymywania się uporczywych objawów nie zastąpią wizyty u specjalisty. Jeśli osoba ukąszona jest alergikiem, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem lub wezwać pomoc medyczną.
Wendre