Strona głównaStyl życiaDomowe wypieki - nie tylko na święta

Domowe wypieki - nie tylko na święta

Nawet zwolenniczki serwowania gotowych wypieków ulegają magii przedświątecznych przygotowań i z początkiem grudnia zaczynają wertować przepisy na aromatyczne ciasta i inne słodkości.
Domowe wypieki - nie tylko na święta [© Springfield Gallery - Fotolia.com] Każda doświadczona gospodyni wie, że kuchenne akcesoria to połowa sukcesu w kulinarnych zmaganiach. Pokusimy się o stwierdzenie, że nawet więcej, niż połowa.

Delektowanie się wypiekami domowej roboty nie ma sobie równych - nawet najbardziej wymyślny tort z cukierni nie zastąpi satysfakcji z próbowania prostego, ale własnego wypieku keksa czy biszkoptu. Rodzinne okazje, a zwłaszcza święta Bożego Narodzenia, kuszą, by spróbować swoich sił w tej dziedzinie i zaskoczyć najbliższych przygotowanym samodzielnie słodkim poczęstunkiem.

By oszczędzić czasu (i, nie ukrywajmy, także nerwów) warto ułatwić sobie pracę i zaopatrzyć się w pomoce kuchenne, które są nieodzowne podczas pieczenia. W dobie coraz bardziej wymyślnych wynalazków z pewnością należy do nich blender, który pozwala na dokładne wymieszanie ciasta, tak, by konsystencja była jednolita i pozbawiona grudek. W kuchni nie może także zabraknąć obszernej i solidnej deski, wykonanej z wysokiej jakości drewna, na której ciasto można wygodnie rozwałkować, nie ryzykując zniszczenia czy zabrudzenia blatu.

Nim włożymy ciasto do piekarnika i zamkniemy drzwiczki, oczekując na aromatyczny wypiek, warto pamiętać o jeszcze jednym kuchennym rekwizycie, bez którego ani rusz. Papier do pieczenia zagwarantuje, że ciasto nie będzie przywierać do foremki, nie przypali się i z podzieleniem go na porcje po wyjęciu z piekarnika nie będzie najmniejszego problemu. Dobry papier do pieczenia wykonany jest z najwyższej jakości pergaminu i pokryty z obu stron silikonem, dzięki czemu nie klei się ani do wypiekanego smakołyku, ani do blachy.

Korzyści z używania tego prostego wynalazku mówią same za siebie: dzięki papierowi piekarnik i foremki pozostają czyste, zyskujemy także możliwość pieczenia bez tłuszczu, co nie powinno pozostać obojętne dla każdego, kto dba o zdrowie swoje i swoich bliskich. Jedynym ograniczeniem przy korzystaniu z papieru do pieczenia jest temperatura - wewnątrz piecyka nie może przekroczyć 220 stopni Celsjusza.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy