Strona głównaStyl życiaGdzie szukać witaminy C?

Gdzie szukać witaminy C?

Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Gdzie szukać witaminy C? [Fot. schankz - Fotolia.com] Zdrowa osoba dorosła powinna dostarczać sobie ok. 80 mg dziennie. Więcej potrzebują jej natomiast karmiące mamy, osoby starsze, ale też osoby aktywne fizyczne, uprawiające sport czy narażone na długotrwały stres. Oprócz znanej wszystkim funkcji wzmacniania układu odpornościowego witamina C zmniejsza uczucie zmęczenia i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego – dlatego warto po nią sięgnąć, gdy czeka nas zwiększony wysiłek umysłowy, np. ważna prezentacja czy egzamin. Jest cennym antyoksydantem, który walcząc z wolnymi rodnikami m.in. opóźnia procesy starzenia komórek. Docenią ją także kobiety chcące mieć zdrową i zadbaną skórę, ponieważ witamina C wspomaga produkcję .

Gdzie jest najwięcej witaminy C?

Owoce – wbrew utartemu przekonaniu, to wcale nie cytryna zawiera najwięcej witaminy C. W 100 g tego owocu kryje się jej ok. 50 mg. Dla porównania w 100 g czarnych porzeczek jest aż ok. 180 mg witaminy C! Także nektar z tych owoców jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Natomiast średnio w 100 g truskawek – 66 mg. Nie martwmy się, że sezon na te owoce się skończył, ponieważ także mrożone dostarczą nam dużo witaminy C – 100 g mrożonych czarnych porzeczek ma jej ok. 164 mg, a 100 g mrożonych truskawek – ok. 60 mg. Z kolei np. dostępne cały rok kiwi zawiera jej ok. 60 mg w 100 g. Oprócz jedzenia świeżych i mrożonych owoców pijmy też powstałe z nich soki, np. szklanka pasteryzowanego zabezpieczy dzienne zapotrzebowanie na witaminę C aż w 50-60%! Warto także wspomnieć, że szklanka soku, także tego pasteryzowanego z kartonu, zgodnie z zaleceniami IŻŻ, może zastąpić jedną z min. 5 porcji warzywa lub owoców w ciągu dnia, taka porcja poza witaminą C dostarcza antyoksydantów roślinnych, które wzmacniają działanie witaminy C, jest to znacząco lepszy sposób jej dostarczania niż w postaci pastylek.

Warzywa – nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że bogactwo witaminy C kryje się też w warzywach. Na przykład niepozorna natka pietruszki to prawdziwa witaminowa bomba – niemal 180 mg witaminy C w 100 g! Niewiele ustępuje jej czerwona papryka, która ma jej średnio/przeciętnie aż 144 mg w 100 g. Warto jeść także brukselkę (ok. 94 mg wit. C w 100g), brokuły (ok. 83 mg wit. C w 100g), kalafior (ok. 70 mg wit. C w 100g), a także warzywa kapustne (w 100 g białej kapusty jest ponad 50 mg wit. C). Sięgajmy także po soki warzywne i warzywno-owocowe z udziałem wspomnianych produktów. To także dobry sposób, by przyzwyczaić najmłodszych do smaku warzyw czy owoców, za którymi nie przepadają i jednocześnie urozmaicając ich dietę, zapewnić codzienną dawkę pochodzącej z nich witaminy C.

Poza tym, że warzywa i owoce, a także przetwory z nich pochodzące takie jak soki, mogą być źródłem witaminy C, to zawierają inne witaminy, substancje odżywcze i prozdrowotne, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu a nawet przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych. Dodatkowo soki mętne i przecierowe oraz musy zawierają cenny dla organizmu . Dlatego należy pamiętać o włączaniu warzyw i owoców do codziennego menu. Warto także podkreślić, że spożycie owoców i warzyw nadal nie osiąga absolutnego minimum 400 gramów dziennie (z wyłączeniem ziemniaków).

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 11:37:26, 19-07-2019 patafil

    Dla każdego bez względu na wiek polecam witaminy w postaci soków. Soki najlepiej robić samemu tak jak polecają na https://terapiasokami.pl/gdzie-szukac-witamin, wówczas mamy gwarancję witamin i enzymów. Jestem w zaawansowanym wieku i dzięki sokom i zrównoważonej diecie jestem zdrowy i pełen energii, a nawet młodo wyglądam jak na swój wiek.
  • 13:06:56, 27-07-2019 senior66

    także polecam, jednocześnie przypominam (PESELjoza sprzyja zapominaniu) o około 90 (bioelementach) substancjach bezwzględnie niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu (dla homeostazy).
  • 10:53:43, 30-07-2019 Kaz56

    Dużo witaminy C ma sok z czarnej porzeczki. Taki właśnie piję. Żona co roku robi takie przetwory.
  • 10:08:31, 24-10-2019 marzec

    Ja polecam picie herbatki z dzikiej róży...
  • 15:15:37, 28-10-2019 streich.gerardo

    A jakieś inne możliwości?
  • 23:29:30, 28-10-2019 DZIADEK_54

    Cytat:
    streich.gerardo
    A jakieś inne możliwości?
    Są inne możliwości .Zależy do czego potrzebne są witaminy(programy)Jeśli się dobrze zrozumiemy to może będę Ci wstanie pomóc na miarę mych możliwości.Keye-craki i inne ptaki
  • 21:22:00, 31-10-2019 Romy

    Cytryna to główne źródło.
  • 19:40:03, 19-11-2019 aurelia66

    Powiem Ci, że cytryna jednak niekoniecznie jest głownym źródłem. Jest jeszcze papryka - w niej też jest mnóstwo witaminy C. Ale samo odzywianie czasami to nie wszystko. Siostra niby jest na diecie, odzywia sie regularnie tak jak zalecił lekarz a wciąz ma jakieś niedobory. Chodzi do kliniki beauty skin na kroplówki witaminowe, bo w ten sposob przyswajalność witamin jest dużo wieksza a przez to terapia dietowa bardziej skuteczna

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy