17-01-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ponieważ coraz więcej ludzi rezygnuje z jedzenia mięsa lub je ogranicza, szuka się alternatyw dla tego produktu. Jak się okazuje, przyjaznym dla środowiska źródłem białka mogą być glony.
Dwa najbardziej dostępne na rynku gatunki glonów są bogate w białko i mogą wspomagać przebudowę mięśni u zdrowych ludzi.
Glony mogą stanowić ciekawą i zrównoważoną alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do utrzymania i budowy mięśni.
- Nasza praca pokazała, że glony mogą stać się częścią bezpiecznej i zrównoważonej przyszłości żywnościowej. Coraz więcej osób stara się ograniczyć w diecie ze względów etycznych i środowiskowych, co zwiększa zainteresowanie białkiem pochodzenia niezwierzęcego, produkowanym w sposób zrównoważony. Ważne i konieczne jest rozpoczęcie poszukiwania takich alternatyw, a glony uznaliśmy za obiecujące nowe źródło białka - mówi Ino Van Der Heijden z Uniwersytetu w Exeter.
Produkty bogate w białko i niezbędne aminokwasy wpływają na syntezę białek mięśniowych. Źródła związków pochodzenia zwierzęcego wykazują takie działanie w organizmie w spoczynku i po wysiłku. Ponieważ jednak produkcja białek pochodzenia zwierzęcego wiąże się z etycznymi i środowiskowymi konsekwencjami, szuka się alternatyw - i glony mogą być jedną z nich.
Uprawiane w kontrolowanych warunkach spirulina i chlorella to dwa najbardziej dostępne na rynku glony, które zawierają duże dawki mikroelementów i są bogate w białko.
Po serii ćwiczeń oporowych nóg uczestnicy wypili napój zawierający 25 gramów białka pochodzącego z mikoproteiny pochodzącej z grzybów, spiruliny lub chlorelli.
Próbki krwi i mięśni szkieletowych pobierano na początku badania oraz w ciągu czterech godzin po wypiciu napoju i wysiłku fizycznym.
Spożycie białka zwiększało stężenie aminokwasów we krwi, ale najszybciej i z wyższymi najefektywniej odbywało się to dostarczeniu spiruliny w porównaniu z mykoproteiną i chlorellą. Synteza białek miała miejsce zarówno w wypoczętych , jak i tych zmęczonych .
Na podstawie: