12-06-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Żeby efektywnie, ale i zdrowo schudnąć, a nie głodować, trzeba jeść chude mięso i rośliny strączkowe. Dieta taka zmniejsza apetyt oraz daje szybkie i trwałe efekty.
Duńscy naukowcy z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Kopenhadze zapewniają, że można się najadać, a jednocześnie . Tajemnica tkwi w odpowiednim jadłospisie - w skutecznej diecie potrzebne są białka z chudego mięsa, takiego jak kurczak i indyk, a także z . Konieczne jest zaś równoczesne zmniejszenie porcji produktów mlecznych i serów, a także białego chleba i ryżu.
W ramach badań przez około osiem tygodni 2 tysiące osób z nadwagą stosowało dietę niskokaloryczną (800 kalorii dziennie) i stracili średnio 5 kilogramów. Badacze nie chcieli, by zalecana dieta nie dostarczała wszystkich potrzebnych składników, czy też oznaczała dla uczestników „głodowanie". Poszukiwali też równowagi pomiędzy spożyciem białka i indeksem glikemicznym. Najlepszy efekt uzyskano dzięki diecie o dużej ilości białek (głównie z warzyw strączkowych i drobiu) i o niskiej ilości prostych (bardzo ograniczono m. in. , , różnego rodzaju desery, a także białe pieczywo i ryż, etc.).
Dzięki takiemu menu znacznie zmnieszono apetyt i efekty odchudzające były szybsze oraz długoterminowe.
O badaniach napisano w New England Journal of Medicine.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »