23-02-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chcesz schudnąć i masz powyżej 65 lat, to wypróbuj dietę niskokaloryczną o większej ilości białka: jest najskuteczniejsza i najzdrowsza dla ludzi z tej grupy wiekowej, przekonują uczeni z Wake Forest University w Winston-Salem w USA.
Dzięki niskokalorycznej wysokobiałkowej diecie seniorzy mogą stracić na wadze, a jednocześnie zadbać o funkcje swojej tkanki mięśniowej, mówią geriatrzy.
Badacze wskazują, że zazwyczaj osobom w starszym wieku, czyli powżej 65 lat, odradza się , ponieważ oznacza ono zwykle utratę nie tylko tkanki tłuszczowej, ale i mięśniowej, a w przypadku seniorów jest to szczególnie niebezpieczne.
Dieta bogata w białko, ale o obniżonej kaloryczności może pomóc ludziom starszym bezpiecznie zrzucić nadmiar kilogramów. Taki sposób odżywiania się zabezpieczy stan i mięśni, co jest bardzo istotne, ponieważ wraz z wiekiem słabną i mogą sprzyjać upadkom, które u osób sędziwych bardzo często oznaczają urazy powodujące .
Niektórzy uważają, że w seniorskich latach nie warto się odchudzać ze względu na duże ryzyko zaburzeń w pracy organizmu, niemniej nadwaga i otyłość także nie pomagają zachować dobrego zdrowia. Okazuje się jednak, że możliwe jest bezpieczne odchudzanie także w starszym wieku, uważają autorzy badań.
Uczeni zaprosili do badań 96 osób w wieku powyżej 65 lat. Część uczestników przez sześć miesięcy stosowała dietę o zmniejszonej kaloryczności i podwyższonej dawce białka (gram białka na kilogram masy ciała), a także odpowiedniej ilości wapnia i witaminy D. Pozostali badani słuchali wykładów na temat prawidłowego żywienia i stosowali dietę o niezmienionej kaloryczności, która obejmowała 0,8 gramów białka na kilogram masy ciała białka. Żadna z grup nie zmieniła poziomu aktywności fizycznej.
Jeśli chodzi o pierwszą grupę uczestników, zachowali masę mięśniową i poprawiła się u nich jakość układu kostnego, a stracili średnio nieco ponad 8 kg. Zmniejszyła się w ich przypadku głównie ilość w okolicach brzucha, bioder i ud. Pozostali stracili zaś jedynie około 200 gramów.
O badaniach napisano w Annals of Nutrition and Metabolism:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »