Strona głównaStyl życiaNaturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje?

Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje?

Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje? [Fot. Prostock-studio - Fotolia.com] Bardzo często konsumenci nie zastanawiają się nad tym co kupują, a co za tym idzie – jakich składników odżywczych dostarczają swojemu organizmowi. Wykorzystują ten fakt nieuczciwi producenci pieczywa, którzy dokładają do swoich produktów konserwanty, barwniki oraz inne szkodliwe dla ludzkiego zdrowia dodatki. Szczególnie trzeba uważać na znane powszechnie „E” – przede wszystkim E322, E471. Są to ulepszacze, które sprawiają, że chleb wydaje się świeży, ale jednocześnie mogą powodować problemy z przewodem pokarmowym i trawieniem. Należy pamiętać, że czytanie etykiet jest niezwykle ważne, gdyż może ratować przed poważnymi problemami zdrowotnymi. Tak samo dużo o chlebie może nam powiedzieć jego wygląd oraz masa. Dobry, prawdziwy chleb jest ciężki, nie sprawia wrażenia „nadmuchanego” oraz jest nieco wilgotny w środku. Pułapki czyhają także w przypadku , który swój kolor bardzo często zawdzięcza zaciemniaczom.

Należy także pamiętać, że najważniejsza w przypadku jest mąka i to ona przede wszystkim gwarantuje obecność składników odżywczych jedzonego przez nas pieczywa. Mąka to produkt, który można znaleźć w każdej kuchni i który jest w powszechnym użytku. Spożywamy ją jedząc naleśniki, makaron, a także ciasto oraz właśnie a przede wszystkim chleb. Jest ona niezastąpionym źródłem , fosforu, magnezu oraz cynku, a co za tym idzie wspomaga pracę naszych jelit oraz wspomaga układ trawienny. Najważniejsze jest żeby nie była sztucznie wybielana, gdyż to pozbawia ją wszystkich właściwości odżywczych, a dodatkowo działa szkodliwie na nasze organizmy.

Piekarnia Grochola

Tagi: chleb, pieczywo

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

TRZY + JEDEN =

Komentarze

  • 11:48:17, 22-09-2017 ~gość: 157.25.126.xxx

    E322, czyli lecytyna - można kupić dla zdrowia w aptece.
    E-471 - dodaje się do odżywek dla dzieci.
    Obie substancje są przyswajalne a w wypadku lecytyny potrzebne.
  • 15:41:51, 22-09-2017 Chleb dobry

    E-322 – to symbol lecytyny – tej samej którą kupujemy w aptece dla zdrowia serca i układu nerwowego.
    Wbrew temu co pisze autorka artykułu lecytyna nie przedłuża zauważalnie świeżości pieczywa. Dodaje się jej bardzo mało na ogół mniej niż 0,1%.
    E-471 – są to tzw. mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Substancja uznawana jest za nieszkodliwą. W organizmie człowieka trawiona jest tak samo jak inne tłuszcze.
    E-471 dodaje się np. do kaszek dla niemowląt.
    Dozowanie E-471 do pieczywa rzadko przekracza 1%.
    Najciekawsze jest to, że właśnie po dodaniu E-471 miękisz pieczywa pszennego zaczyna się robić nieco wilgotny w środku – czyli taki jak wg autorki powinien być dobry chleb.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X