18-10-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przewlekły, przedłużający się stres może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Wśród sposobów na osłabienie zestresowania jest jedzenie posiłków wraz z innymi ludźmi.
Zgodnie z poradami American Heart Association, regularne jedzenie posiłków z innymi może być dobrą drogą osłabiania doświadczanego .
Jak podaje Wakefield Research, zdecydowana większość (84 proc.) respondentów deklaruje, że chciałaby częściej jadać w towarzystwie bliskich, a niemal wszyscy rodzice wskazują niższe poziom stresu w rodzinie, gdy członkowie rodzin regularnie spotykają się przy posiłku.
- Dzielenie się z innymi to świetny sposób na zmniejszenie stresu, podniesienie samooceny i poprawę więzi społecznych, szczególnie u dzieci. Przewlekle odczuwane napięcie może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu, stąd tak istotne jest, by ludzie znajdowali sposoby na osłabianie stresu - mówi Erin Michos, kardiolog z Johns Hopkins.
Pielęgnowanie kontaktów z przyjaciółmi, rodziną, współpracownikami i sąsiadami przynosi ludziom wiele korzyści, nie tylko łagodzenie stresu. 67 proc. osób twierdzi, że wspólny posiłek przypomina im o znaczeniu relacji z innymi ludźmi, a 54 proc. jest zdania, że przypomina im to o zwolnieniu tempa i konieczności robienia sobie przerw od obowiązków.
Respondenci przyznali, że są bardziej skłonni (59 proc.) do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych, gdy jedzą z innymi ludźmi, jednak mają trudności z dostosowaniem harmonogramów do planu dnia swoich przyjaciół lub rodziny. Ogólnie rzecz biorąc, ludzie wskazywali, że jedzą w przez około połowę czasu.
- Wiemy, że nie zawsze jest łatwo wspólnie jeść posiłki. Podobnie jak w przypadku innych zdrowych nawyków, rozpocznij od czegoś małego i od teraz. Wyznacz sobie cel, aby zebrać przyjaciół, rodzinę czy współpracowników na dodatkowy wspólny posiłek każdego tygodnia. Jeśli nie możesz spotkać się osobiście, zastanów się nad jedzeniem o danej porze łącząc się z bliskimi przez jakiś komunikator - radzi Michos.
Badanie American Heart Association pokazało też, że większość (65 proc.) ludzi deklaruje pewien poziom zestresowania, zaś ponad jedna czwarta (27 proc.) odczuwa bardzo silny stres. Prawie 7 na 10 (69 proc.) respondentów zatrudnionych w pełnym lub niepełnym wymiarze godzin uznało, że czuliby się mniej zestresowani w pracy, gdyby mieli więcej czasu na przerwy i zjedzenie posiłku ze współpracownikiem.
Na podstawie: