Strona głównaStyl życiaOcet w kuchni: nie tylko winny i spirytusowy

Ocet w kuchni: nie tylko winny i spirytusowy

Ocet to niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Dodawany w odpowiednich proporcjach nie tylko podkreśli smak potraw, lecz często także zwiększy ich walory zdrowotne. Jednak ocet octowi nierówny!
Ocet w kuchni: nie tylko winny i spirytusowy [© TASPP - Fotolia.com] Popularny spirytusowy to nieodłączny składnik domowych przetworów oraz marynat do mięs – i słusznie! Mięso zamarynowane w przyprawach i occie staje się bardziej kruche, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką. Coraz częściej ocet spirytusowy w kuchni zastępowany jest przez jego smakowe, bardziej delikatne odmiany – jedną z nich jest ocet jabłkowy. Dlaczego w ogóle warto dodawać go do potraw? Dzięki zawartości makro- i mikroelementów (potas, wapń, magnez) oraz witamin ocet jabłkowy podnosi walory odżywcze potraw ze świeżych owoców i warzyw. Wzbogaci smak dań z drobiu i ryb, jest również niezbędny do przygotowania dressingów do sałatek oraz sosów.

Ważne jest, aby tylko najlepszej jakości, inaczej ich właściwości zdrowotne i smakowe nie będą satysfakcjonujące.

– Tradycyjny ocet jabłkowy powstaje w wyniku naturalnej fermentacji wina jabłkowego. Stawiamy na naturalność, dlatego nasz produkt jako jedyny na rynku nie zawiera konserwantów. Produkowany jest wyłącznie z polskich jabłek, na bazie sprawdzonego przepisu z Warmii i Mazur, dzięki czemu możemy poręczyć za jego naturalny smak – tłumaczy Małgorzata Kuźniewska z firmy Octim z Olsztynka.

Rodzaje octów:
  • Ocet jabłkowy 6% – posiada słomkową barwę i charakterystyczny dla tego rodzaju octu owocowy zapach. nie zawiera substancji konserwujących, a produkowany jest wyłącznie z jabłek. To produkt otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową wina jabłkowego.
  • Ocet spirytusowy 10% – doskonale sprawdzi się do marynowania i konserwowania warzyw, owoców i grzybów – zalewa przygotowana z octem spirytusowym nada przetworom wyrazistego smaku.
  • Octy ekologiczne: jabłkowy 6% i cydrowy 5% – to produkty otrzymane przez naturalną, biologiczną fermentację octową ekologicznego wina jabłkowego lub ekologicznego wina cydrowego w przypadku otrzymania octu ekologicznego cydrowego.
  • Ocet słodowy 9% – ma jasnobrązową barwę i lekko cytrynowy smak. Jest niezbyt kwaśny, a jego zapach przypomina delikatną nutę piwną. Ocet słodowy to produkt otrzymany przez naturalną fermentację słodu jęczmiennego.
  • Ocet sałatkowy 6% – dodany do potraw wyostrzy ich smak i nada daniom charakterystycznego kwaskowego aromatu.
  • Ocet ziołowy 6% – marynata do potraw mięsnych z jego zawartością nada im ziołowego aromatu dzięki dodatkowi tymianku i liścia laurowego.
  • Octy winne: z białego i czerwonego wina 6% – otrzymane przez naturalną biologiczną fermentację octową wina gronowego białego lub czerwonego. Posiadają kwaśny smak z przyjemnym aromatem wina.
  • Ocet balsamiczny 6% – to idealny dodatek do świeżych owoców, takich jak truskawki, melon, ananas czy gruszka.
  • Ocet miodowy 6% – to produkt otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową miodu pitnego. Jego smak stanowi idealny balans pomiędzy kwaskowatością a słodyczą, dzięki czemu jest niezastąpiony przy karmelizowaniu warzyw i owoców.
  • Ocet winnoowocowy 10% – jest świetną bazą do stworzenia aromatyzowanego octu. Możemy łączyć go ze świeżymi ziołami i suszonymi owocami.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy