Strona głównaStyl życiaOwoce i warzywa jemy w postaci naturalnej

Owoce i warzywa jemy w postaci naturalnej

Ponad połowa Polaków potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je ponad 97 procent Polaków.
Owoce i warzywa jemy w postaci naturalnej [© thongsee - Fotolia.com] Prawidłowa dieta powinna zawierać co najmniej 400 g , najlepiej w różnych formach, podzielonych na minimum 5 porcji. Polacy mimo, iż najbardziej lubią świeże owoce i warzywa to spożywają ich zdecydowanie za mało. Tylko 10% Polaków spożywa zalecane 5 porcji owoców a 7% – warzyw. Główną przyczyną jest brak czasu – zarówno na zakup produktów, jak i ich przygotowanie. Jednak w każdej dziedzinie życia można znaleźć sprytne rozwiązania.

– Warto podkreślić, że rekomendowane 400 g to absolutne minimum. Im większe spożycie warzyw i owoców tym mniejsze ryzyko zachorowania np. na nowotwory czy choroby układu krążenia. Dlatego podanie tych produktów na różny sposób np. w formie musów, może zwiększyć ich spożycie – mówi
dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk.

W tym przypadku sposobem na uzupełnienie diety w i owoce są soki i musy. Dostępne są w wygodnych opakowaniach, które można zabrać ze sobą wszędzie. Dobrze sprawdzają się na pikniku czy wycieczce rowerowej. Mogą stanowić zarówno samodzielny posiłek, gdy poczujemy nagłe ssanie w żoładku, lub być dodatkiem do dań. Szklanka soku pomarańczowego do śniadania, zapewni energię na cały poranek. Natomiast sok pomidorowy jest ciekawą propozycją na pożywny i lekki podwieczorek. Szklanka (200 ml) soku pomidorowego dostarcza 500 mg , który bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Z kolei musy na bazie przecieru marchwiowego zawierają beta-karoten, czyli prowitaminę A, która podczas letnich kąpieli słonecznych zadba o wzrost i odnowę uszkodzonych komórek skóry. Musy mogą być również dopełnieniem pożywnego lunchu lub drugiego śniadania.

Polacy nadal nie zdają sobie sprawy, że soki i musy to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane w 100% z lub warzyw, bez użycia substancji konserwujących czy barwników. Takie soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, jak również musy w dodatku nie są dosładzane. Są więc dobrym rozwiązaniem dla osób dbających o dobre samopoczucie i odpowiednio zbilansowaną dietę. Szklanka soku lub saszetka musu z powodzeniem może zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw lub owoców.

– Jest to szczególnie ważne bo nie zawsze mamy czas na przygotowywanie wartościowych warzywno-owocowych dań. Wówczas, siegając po sok czy mus, w łatwy sposób możemy uzupełnić porcję witamin, aby dłużej cieszyć się zdrowiem – informuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy