10-04-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Organizacja SDSN co roku publikuje Światowy Ranking Szczęścia. Choć w tym roku Polska jest na lepszej pozycji niż w zeszłym, 46. miejsce to wciąż lokata daleka od podium. Co wpływa na szczęście i podjęcie jakich działań może sprawić, że w kolejnych latach nasze poczucie szczęścia będzie wyższe? Kluczowy jest zdrowy styl życia i aktywność – twierdzi Konrad Gaca, specjalista żywieniowy, ekspert ds. leczenia otyłości.
W rankingu organizacji powołanej przez byłego Sekretarza Generalnego ONZ – Bana Ki-Moona ocenionych zostało aż 155 krajów. Ranking powstaje regularnie od 2012 roku, a jego kryteria są bardzo rozległe. Ocenia się m.in. sprawy ekonomiczne, np. natężenie korupcji czy poziom PKB. Pod uwagę brane jest również indywidualne poczucie szczęścia mieszkańców oraz oczekiwana długość życia w zdrowiu. Wydaje się, że najszczęśliwsze powinny być te państwa, które są najbogatsze. Dziwić więc może fakt, że chociaż wyprzedziliśmy takie kraje jak Włochy czy , to przed nami uplasowały się znacznie biedniejsze państwa, np. Chile czy Gwatemala.
Kraje skandynawskie najszczęśliwsze – dlaczego?W tym roku na szczycie rankingu znalazła się Norwegia, a na kolejnych lokatach Dania i Islandia.
– Na pewno znaczenie ma sytuacja ekonomiczna mieszkańców, ale niemniej ważne albo nawet ważniejsze jest zdrowie. Nie bez powodu to właśnie kraje nordyckie od lat przodują w rankingach szczęścia – mówi Konrad Gaca. – Odpowiednia dieta to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia: dzięki niej możemy być silni i pełni energii. To z kolei stanowi podstawę wszelkich sukcesów w innych obszarach życiowych, które bezpośrednio przyczyniają się do poczucia szczęścia – dodaje ekspert.
Co jeść, by czuć się szczęśliwszym?Potwierdzeniem słów eksperta mogą być opublikowane rok temu wyniki najbardziej kompleksowego badania zdrowia narodów. Badaniem zostało objętych 188 krajów, z czego w pierwszej dwudziestce znalazły się wszystkie kraje nordyckie, w tym , która zajęła 1. miejsce i Szwecja, która zajęła 3. miejsce Na czym polega tajemnica diety tego rejonu świata?
– Dieta krajów północy opiera się na tłustych rybach morskich, ciemnym pieczywie i innych, lekkostrawnych produktach zbożowych. Ryby są doskonałym źródłem białka, które daje nam siłę do pracy. Zawierają także bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odżywiają nasz mózg – mówi Gaca. – Selen z kolei ma działanie przeciwnowotworowe, a witamina D odpowiada za utrzymywanie dobrego nastroju. Ciemne pieczywo natomiast zapewnia nam odpowiednie dawki błonnika, który działa zbawiennie na nasz układ trawienny – dodaje.
Specjalista ds. leczenia otyłości mówi o odżywianiu więcej: na dietę trzeba patrzeć szerzej: to, co i jak spożywamy wpływa na to, jak się czujemy. z kolei determinuje nasze codzienne działania, to, co jesteśmy w stanie osiągnąć i jakie cele zrealizować. Brak problemów ze zdrowiem pozwala nam skupiać się w życiu na innych ważnych dla nas rzeczach, np. rodzinie czy karierze. Poza tym zdrowa dieta i mądrze przeprowadzona redukcja wagi ma także bezpośrednie przełożenie na wygląd zewnętrzny i samoakceptację, co również jest częścią składową szczęścia.