09-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych. Nowelizacja określa wymogi dla wódek czystej i smakowej, które można znakować na etykiecie oznaczeniem geograficznym „Polska Wódka/Polish Vodka”. Wódki takie będzie można produkować tylko z tradycyjnych polskich surowców - zbóż lub ziemniaków.
Stosowanie oznaczenia „Polska Wódka/Polish Vodka” będzie dobrowolne. Jeśli jednak producent zdecyduje się użyć tej nazwy, to produkowany i wprowadzany do obrotu wyrób będzie musiał spełniać szczególne wymagania jakościowe. „Polską Wódkę” będzie można produkować jedynie z żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i ziemniaków, tj. surowców tradycyjnie stosowanych w naszym kraju do produkcji wódki. Cały proces produkcyjny wyrobu oznakowanego „Polska Wódka/Polish Vodka” też musi odbywać się w naszym kraju.
Według rządu „Polska Wódka/Polish Vodka” jest produktem cenionym za naturalność i tradycję wytwarzania, dlatego nie powinna być traktowana jak pozostałe wódki produkowane z dowolnych produktów. Ta nazwa powinna nobilitować wyrób i przysługiwać tylko produktowi spełniającemu szczególne wymagania surowcowe i technologiczne.